poniedziałek, 29 października 2012

TORT NA CHRZCINY BISZKOPT ORZECHOWY


Orzechowy biszkopt przekładany czekoladową bitą śmietaną, udekorowany bitą śmietaną, białą czekoladą i wiśniami (własnej roboty). Całości dopełnia słodkie maleństwo z masy cukrowej (również własnej roboty:). Tort był naprawdę ogromny - biszkopt orzechowy miał średnicę 30 cm i tort ledwo zmieścił się do pojemnika do przewożenia ciast. 
A biszkopt orzechowy robi się tak:
8 jajek
2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 szklanki startych drobno orzechów włoskich
następnie należy postępować tak jak tu dodając wraz z mąką starte orzechy.
Biszkopt orzechowy ma wyrazisty smak i wspaniale komponuje się z kremem 
czekoladowym lub kawowym - pyszności...


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a co ważniejsze mamy informację, że był pyszny :-D
      Bardzo nam miło :)

      Usuń
  2. Po pierwsze serdecznie gratuluję bloga! Istna skarbnica wiedzy o tortach. Szczególnie dla takich jak ja - osób z ogromnymi chęciami, ale bez doświadczenia.
    Mam pytanie o ten biszkopt. Czy on powinien być taki bardziej zwarty, mniej puszysty niż biszkopt klasyczny? A może coś popsułam i wyszedł mi zakalec?
    Jeszcze jedna ważna sprawa: chciałabym zrobić tort według sugestii Pań - z kremem kawowym. Tylko... nie mogę znaleźć na niego przepisu. Czy to będzie klasyczny krem śmietanowy z tortu śmietanowego tylko z dodatkiem, np. 4 łyżek kawy? Rozumiem, że kawa ma być rozpuszczona w wodzie a nie proszek kawy rozpuszczalnej?
    Dziękuję za pomoc!

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt z dodatkiem orzechów będzie, jak Pani napisała, bardziej zwarty orzechy są cięższe i tłuste, to dlatego.
    Krem kawowy proponuję zrobić ze śmietany kremówki i serka mascarpone w równych proporcjach, ubitych na puszysty krem z dodatkiem cukru i dwóch łyżeczek kawy rozpuszczonych w odrobince ciepłej wody. Kawę dodajemy na końcu gdy krem jest już ubity i delikatnie mieszamy.
    Dziękujemy za wizytę na naszym blogu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję! Tak zrobię. Rozumiem, że z mascarpone nie dodajemy już śmietanfixu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie juz nie trzeba. Mscarpone jest stabilizatorem:)

      Usuń