Właściwie pierwsze zdjęcie to nasz przepis na wspaniały biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
szczypta proszku do pieczenia
Proporcje przepisu są na tyle proste, że możemy łatwo
zwiększać lub zmniejszać nasze biszkopty, w zależności od potrzeb.
Ta ilości składników wystarcza na puszysty biszkopt o średnicy 24 cm,
który możemy bez problemów przeciąć na 3 części.
A oto instrukcja jak zrobić najłatwiejsze ciasto na świecie;-))
Wbijamy 4 jajka do misy robota kuchennego i lekko je rozbijamy.
Następnie wsypujemy szklankę cukru i na najwyższych obrotach
miksujemy ok 4-5 minut. Masa jaśnieje i gęstnieje, ma
konsystencję kremu lub ubitej śmietany.
Zmniejszamy obroty i wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem,
czekając aż każda porcja wmiesza się całkowicie do masy jajecznej.
Ciasto wlewamy do blaszki z wyłożonym dnem, my nie smarujemy
ścianek blaszki, biszkopt rośnie wtedy wysoko i równo.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy 30 minut.
Na wszelki wypadek można sprawdzić patyczkiem (wykałaczką
do szaszłyków) czy ciasto jest w środku suche. Jeśli tak to znaczy, że
nasz biszkopt jest gotowy.
Zostawiamy do ostygnięcia a kiedy ostygnie możemy wyjmować z blaszki.
Pamiętajcie aby przed otwarciem blaszki okroić dookoła brzegi ciasta
i zdjąć papier ze spodu ;-)
i zdjąć papier ze spodu ;-)
Biszkopt najlepiej jest kroić na drugi dzień, wtedy jest bardziej
zwarty i mniej się kruszy.
I w taki oto prosty sposób podstawę naszego wspaniałego tortu
mamy gotową :-)
Życzymy udanych wypieków.
Dziewczyny! Jutro zaczynam piec biszkopt według Waszego przepisu. Biszkopt kojarzył mi się zawsze z duża ilością jaj. A tu tylko cztery:))
OdpowiedzUsuńzatem, powodzenia. Pamiętaj, że jaja z cukrem mają być ubite na puszystą blado zółtą pianę
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńPoproszę o wskazówkę, jak upiec biszkopt kakaowy?
Pozdrawiam :)
Witam,
Usuńaby uzyskać biszkopt kakaowy (czekoladowy)do podanych składników przepisu wystarczy dodać łyżkę lub dwie łyżki sypkiego kakao (w zależności jak mocno czekoladowy biszkopt chcemy uzyskać).
Można je wymieszać z mąką i razem dodawać do ubitych jajek.
Pozdrawiamy :-)
Zawsze myślałam że na biszkopt potrzeba DUŻO jaj ..ale no cuż chyba się pomyliłam Dziękuję za ten przepis dzisiaj upiekę tort na dzień matki :) trzymajcie za mnie kciuki żeby nie wyszedł zakalec :D ^^
OdpowiedzUsuńDobrze ubite jajka z cukrem i nie ma mowy o zakalcu.
UsuńCzekamy na relacje jak poszło :)
Dziękuję za przepis. Przyznaję, że robiłam to ciasto z ogromną obawą. Wychowałam się w stronach, gdzie biszkopt robi się z wielkim namaszczeniem i przekonaniem, że ciasto wymaga wiele delikatności i starania: najpierw ubijanie białek na sztywno ze szczyptą soli, potem dodawanie zbełtanych żółtek, delikatnie mieszając łyżką. Potem dodawanie mąki, także na wdechu i delikatnie. Ale miałam w sobotę więcej czasu i mówię sobie: jak się nie uda, zrobię drugie. I wie Pani co? Wyszło rewelacyjne! I nie opadło po upieczeniu. A robiłam je dosłownie 10 minut. Potem do pieca na pół godziny i gotowe. Jeszcze raz serdeczne dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy. Pieczenie nie jest straszne. Faktycznie wielu uważa, że biszkopt to jest bardzo trudne ciasto, a jak widać wcale tak nie jest.
OdpowiedzUsuńA to 180 st na termoobieg ,czy gora dol , bo nigdy niewiem ?
OdpowiedzUsuńU mnie termoobieg sam w sobie nie ma ani góry ani dołu, ale czasem piekę na termo + góra i też jest dobrze :)
UsuńWłasnie zabieram się do pieczenia tego biszkoptu, dam znac jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuńWlasnie zaczelam piec biszkopt z tego przepisu, boje sie ze nawet z podwojonej ilosci skladnikow na moja blaszke ciasto wyrosnie za male ;-( blaszka 24x32
OdpowiedzUsuńNo i jak idzie?
UsuńRewelacja, wyroslo pod sama górę ;-). Jutro przełożę masa smietanowo z twojego przepisu tylko dodam jeszcze serka mascarpone i brzoskwinie zamiast truskawek ;-).Jestem bardzo wdzięczna za przepis. Super strona, zagladam prawie codziennie, bo mam trojke maluchów, które bardzo lubią słodkości i codziennie cos im pichcę ;-). Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze wielkie dzieki :-*
UsuńWitam, właśnie upiekłam biszkopt z Waszego przepisu. Ustawiłam piekarnik góra+termoobieg, niestety biszkopt opadł:/. Teraz piekę jeszcze raz ustawiłam piekarnik góra+dół. Zobaczymy. Z tego nieudanego biszkoptu zostawiłam sobie na wszelki wypadek centymetrowy spód. Tort będzie najwyżej sztukowany:) Tak czy inaczej Wasz przepis mi się super podoba, bo jest tani. Wersja z wieloma jajkami i ubijaniem białek z cukrem też mi zazwyczaj opadała. Przed rozpoczęciem Waszego biszkopta nie muszę najpierw zmawiać modlitwy:D o udane ciasto. Dam znać jak wyszła poprawka.
UsuńCzekamy na wiadomość :-)
UsuńHA! W moim piekarniku konieczna jest góra+dół. Biszkopt poprawiony wyszedł pięknie. Dziękuję za ten przepis! Już nigdy więcej stresu przy torcie:)
UsuńŚwietnie! Torty to przyjemność :)
UsuńBiszkopt super wyrósł, ale po wyłączeniu i otwarciu piekarnika góra opadła....co zrobić, aby to się więcej nie powtórzyło?
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź i przepis:-)
To jest faktyczni częsty problem i nam się to też zdarza. Możliwości jest kilka, ale z ja zauważyłam, że dzieje się tak wtedy, gdy jajka z cukrem ubite są zbyt sztywno - prawie jak na bezę. Są tak napompowane powietrzem, że gdy po upieczeniu temperatura spada ciasto siada. Może też biszkopt pieczony był odrobinę z krótko, albo trzeba mu dać stygnąć powoli - wyłączyć piec uchylić odrobinę drzwiczki i dopiero po jakimś czasie wyjąć. To wymaga wprawy i wielu prób.
UsuńWitam, przyznaję się, że wypiekami zainteresowałam się niedawno, więc wasz biszkopt będzie moim pierwszym ;) stąd moje pytanie ile dodajecie proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu jest 1/3 łyżeczki proszku, ale jeśli jajka z cukrem są dobrze ubite to można proszku nie dodawać a ciasto i tak wyrośnie. Ja nie dodaję proszku do biszkoptu ponieważ wyczuwam jego posmak a bardzo tego nie lubię :-)
UsuńBiszkopt wyrósł i wygląda pysznie, robiłam w tortownicy 20cm i musiałam ciut dłużej piec :) na razie go zawinęłam w folie i jutro będzie do tortu :)
OdpowiedzUsuńSuper! :-)
OdpowiedzUsuńWitam.....to jest juz dzisiaj moj trzeci biszkopt. Szukalam czegos z rodzaju ''zawsze sie udaje''. Pierwszy w skladzie mial budyn z proszku, kolor ciasta piekny, faktura tez ale ok 2 cm grubosci :/.....drugi, skladniki standartowe ale tak jak w poprzednim trzeba bylo oddzielic zoltka od bialek I po ubiciu bialek dodawac powoli reszte I tak oto dostalam zakalec nr dwa. Jestem w trakcie pieczenia biszkoptu ostatniego z powyzszego przepisu oczywiscie (mial byc kupiony po tym jesli przepis zawiedzie) i mam pelna blaszke, ciasto pieknie I rowno rosnie, czekam na ciag dalszy, poki co dziekuje za plomyk nadziei :)
OdpowiedzUsuńNawet Pani sobie nie wyobraża jak stresujący jest taki wpis ;) mamy nadzieję, że nasz przepis przerwie pasmo niepowodzeń. W razie porażki zawsze jest opcja, że coś nie tak jest z Pani piekarnikiem... Czekamy z zapartym tchem na informację :-)
UsuńPierwszy raz piekłam biszkopt i jestem w szoku ! wyszło mi za pierwszym razem ! To dowód na to,że przepis jest idealny ! Dziękuję i pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSuper! O to nam właśnie chodzi. Zachęcamy do wypróbowania innych naszych przepisów, np ostatni http://wspanialetorty.blogspot.com/2014/10/kruchy-placek-z-jabkami.html
UsuńZrobiłam jak leci przepis. Super. Tort wyszedł extra. Biszkopt puszysty i smaczny. Tu w szkocji wszyscy się zachwycali. Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i polecamy inne nasze przepisy :-)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńbede robić tort w sobotę na urodziny , czy możecie polecić jakiś dobry krem - niekoniecznie owocowy, ja lubię dobre budyniowe kremy, nie tłuste, albo z jakimś serkiem?
I jeszcze jedno - żeby biszkopt nie był suchy trzeba go nasączyć czy zrobić dzień wcześniej i on zwilgotnieje?
pozdrawiam :-)
Jeśli tort będzie jedzony w sobotę to proponuję upiec biszkopt dzisiaj a jutro przełożyć go kremem, tak aby smaki i wilgoć miały czas się połączyć. Biszkopt nasączyć trzeba czymś smacznym, zobacz http://wspanialetorty.blogspot.com/2012/04/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu.html i http://wspanialetorty.blogspot.com/2012/06/tort-smietanowy-jak-zrobic.html
UsuńMam nadzieję, że pomogłam - powodzenia! :-)
Mam oczywiście na myśli, zeby go przełożyc najpierw, bo sam z siebie raczej się wilgotny nie zrobi :-)
OdpowiedzUsuńraczej nie... ;-)
UsuńWitam a jakie proporcje składników potrzeba na biszkopt w tortownicy 28 cm?
OdpowiedzUsuńna 28 cm proponuję podwoić ilość składników, lub użyć min 6 jajek, 1,5 szkl cukru i 1,5 szkl mąki.
UsuńDziękuję udało się z 6 jajek a na blachę 30x40 cm ile by trzeba jajek
Usuńsądzę, że min 8 może nawet 10 jajek i odpowiednio 2/2,5 szkl cukru 2/2,5 szkl mąki
UsuńMi się też wydaje że z 10 i tak też mi wyliczył przelicznik z tej strony http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek dziękuję za pomoc i za super przepis
UsuńDziękuję za tak łatwy przepis, wszystko się udało:) nie dodawalam proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńSuper! pozdrawiamy.
Usuńa dlaczego w niektórych przepisach do biszkoptu dodawana jest mąka ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super, biszkopt jest puszysty, smaczny i do tego wysoko wyrasta. Polecam
OdpowiedzUsuńTak jest:)
Usuńjestem nowicjuszem i mam pytanie? Mąka oczywiście pszenna tortowa?
OdpowiedzUsuńimprezę robię w piątek i sobotę, jak zrobię biszkopt już w środę a w czwartek resztę będzie dobrze? Czy może ten biszkopt nie będzie już taki se? Proszę o szybką odpowiedź
A i jeszcze rozmiar mojej blachy to: obwód 28 wysokość 6. Musiałbym zwiększyć proporcję?Proszę odpowiedzcie
OdpowiedzUsuńMąka pszenna, może być tortowa lub zwykła typ 650. Jak najbardziej można upiec dzisiaj - bez ujmy w jakości tortu ;) Blacha zapewne ma 28 cm średnicy (nie obwodu) więc proponuję z podwójnej porcji, a może nawet z 10 jaj... Powodzenia!!
Usuń3 razy zrobiłam biszkopt według waszego przepisu i 3 razy wyszedł mi zakalec jak nigdy w żadnym cieście. Jakim cudem nie oddzielacie białek od żółtek i wam on wychodzi??? Zobaczyłam kilka innych przepisów w necie i w każdym oddziela się białko od żółtek i ubiła białka oddzielnie. Zmarnowałam już tyle składników że się poddaję i jutro jadę po gotowe blaty... Trochę żałuję że tu trafiłam..
OdpowiedzUsuńNie wiem co się u Pani dzieje, najprawdopodobniej jajka nie są ubijane dostatecznie długo (z cukrem oczywiście). Powinien zrobić się jasny, puszysty "krem" (jak kogel-mogel)i dopiero wtedy dodajemy pomału mąkę - robię tak w robocie kuchennym i zwykłym mikserem - nie robię tego ręcznie - więc może tutaj jest problem. Tak czy inaczej proszę się nie poddawać i upiec biszkopt innym sposobem :)
UsuńWitam jakich proporcji mam użyć jeśli moja blach tortownicy ma średnice 26 wys.6,8cm? Pierwszy raz będę cokolwiek piekła;-) Moja mama ma rodziny niedługo i chcę jej zrobić malutką niespodzianke. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
OdpowiedzUsuńNa blachę 26cm proponuję biszkopt z 5-6 jaj, do 6 łatwiej dostosować proporcje :) powodzenia!
UsuńDziś wezmę się za ten biszkopt mam nadzieje ze się uda. A co z masą na tort może jakieś proste a smaczne propozycje.
OdpowiedzUsuńpo raz pierwszy upiekłam dzisiaj wg przepisu biszkopt, nie mam kuchenki, piekłam go w prodiżu, chyba trochę za długo bo góra jest czarna, ale po przekrojeniu jest jasny w środku, to go jutro z góry zeskrobię :) tylko nie jest puszysty, raczej taki zwarty i tylko na dwie części do przekrojenia, czy jak będzie się piekł krócej to będzie bardziej puszysty i wyższy?
OdpowiedzUsuńCzy trzeba odczekać 1 dzień aby pokroić biszkopt? Czy świeży biszkopt nadaję się na tort :) (Biszkopt+masa+biszkopt) dopiero się uczę robić ciasta :) Jak dokładnie powinna wyglądać masa (jajka+cukier) czy można zbyt mocno zmiksować?
OdpowiedzUsuńod 30 lat wypiekam biszkopty i zawsze z takiego przepisu - zawsze się udaje - jeszcze jedna rzecz - po upieczeniu wyjmuję gorący biszkopt / w okrągłym ringu/- i odwracam dnem formy do góry - na deskę i do wystygnięcia - tort robi się zawsze na drugi dzień i tyle
OdpowiedzUsuńGratuluję, gdyż mi osobiście biszkopt nigdy nie wyszedł taki jak powinien. Miałem nawet taką sytuację, że chciałem przyrządzić tort urodzinowy dla bliskiej osoby i partacząc kolejną porcję, zdecydowałem się w końcu zamówić tort z https://e-torty.pl/do/page/cukiernie. Na szczęście były to tylko testy na dwa dni przed urodzinami więc takie rozwiązanie było możliwe.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę z tego przepisu. Ciekawa jestem jak wyjdzie i czy wyrośnie ładnie.Mam tortownicę 22cm. Chciałabym nauczyć się robić torty, bo w czerwcu roczek córki i ta umiejętność byłaby bezcenna.A zamawiając nie zawsze wiemy co jest w środku.
OdpowiedzUsuńWyszedł, lecz lekko opadł po wyjęciu z piekarnika. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńTort wyszedł extra. Niebawem wrzucę zdjęcia na bloga. Jestem bardzo zadowolona z pierwszego tortu w swoim życiu.
OdpowiedzUsuńUpiekl sie ladnie i rosnal prawie ponad forme az do momentu wylaczenia piekarnika, oczywiscie nie wyjelam od razu tylko otworzylam drzwiczki zeby wlasnie nie opadl i nie dostal szoku termicznego, niestety teraz jest tak płaski ze ledwo na pol dam rade go przekroic. Masa wyszla gladziutka jak z opisu, wszystko pieknie, pieklam na termoobiegu + gora. Co poszlo nie tak, ze opadl w momencie kiedy przestal sie piec?
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam samodzielnie zrobić tort i niestety zakończyło się to porażką. W tym roku chyba spróbuje ponownie, bo niebawem moja córeczka będzie obchodzić pierwsza komunie. Najbardziej kuszące dla mnie są torty z bitą śmietaną, głównie dlatego, że dosyć łatwo je zrobić w domu.
OdpowiedzUsuńNie poddawaj się :). Ja sama miałam też na początku trudności z przygotowywaniem tortów ale po kilku próbach zaczęło mi się w końcu udawać. Do przyrządzania wypieków używam też zawsze odpowiednich akcesoriów kuchennych. U mnie są to m.in. tortownica, forma do ciasta, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciast. Dzięki wymienionym przyrządom pieczenie tortów jest o wiele łatwiejsze i szybsze :).
Usuń