środa, 9 maja 2012

JAK ZROBIĆ BISZKOPT DO TORTU


Właściwie pierwsze zdjęcie to nasz przepis na wspaniały biszkopt

4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
szczypta proszku do pieczenia

Proporcje przepisu są na tyle proste, że możemy łatwo 
zwiększać lub zmniejszać nasze biszkopty, w zależności od potrzeb.
Ta ilości składników wystarcza na puszysty biszkopt o średnicy 24 cm, 
który możemy bez problemów przeciąć na 3 części.

A oto instrukcja jak zrobić najłatwiejsze ciasto na świecie;-))


Wbijamy 4 jajka do misy robota kuchennego i lekko je rozbijamy.
Następnie wsypujemy szklankę cukru i na najwyższych obrotach 
miksujemy ok 4-5 minut. Masa jaśnieje i gęstnieje, ma
konsystencję kremu lub ubitej śmietany.
Zmniejszamy obroty i wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem,
czekając aż każda porcja wmiesza się całkowicie do masy jajecznej.


Ciasto wlewamy do blaszki z wyłożonym dnem, my nie smarujemy 
ścianek blaszki, biszkopt rośnie wtedy wysoko i równo.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
 i pieczemy 30 minut.
Na wszelki wypadek można sprawdzić patyczkiem (wykałaczką
do szaszłyków) czy ciasto jest w środku suche. Jeśli tak to znaczy, że 
nasz biszkopt jest gotowy.


Zostawiamy do ostygnięcia a kiedy ostygnie możemy wyjmować z blaszki.
Pamiętajcie aby przed otwarciem blaszki okroić dookoła brzegi ciasta
 i zdjąć papier ze spodu  ;-)
Biszkopt najlepiej jest kroić na drugi dzień, wtedy jest bardziej
zwarty i mniej się kruszy.


I w taki oto prosty sposób podstawę naszego wspaniałego tortu
mamy gotową :-)
Życzymy udanych wypieków.

62 komentarze:

  1. Irena z Gdyni9 maja 2012 17:53

    Dziewczyny! Jutro zaczynam piec biszkopt według Waszego przepisu. Biszkopt kojarzył mi się zawsze z duża ilością jaj. A tu tylko cztery:))

    OdpowiedzUsuń
  2. zatem, powodzenia. Pamiętaj, że jaja z cukrem mają być ubite na puszystą blado zółtą pianę

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,

    Poproszę o wskazówkę, jak upiec biszkopt kakaowy?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      aby uzyskać biszkopt kakaowy (czekoladowy)do podanych składników przepisu wystarczy dodać łyżkę lub dwie łyżki sypkiego kakao (w zależności jak mocno czekoladowy biszkopt chcemy uzyskać).
      Można je wymieszać z mąką i razem dodawać do ubitych jajek.
      Pozdrawiamy :-)

      Usuń
  4. Zawsze myślałam że na biszkopt potrzeba DUŻO jaj ..ale no cuż chyba się pomyliłam Dziękuję za ten przepis dzisiaj upiekę tort na dzień matki :) trzymajcie za mnie kciuki żeby nie wyszedł zakalec :D ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze ubite jajka z cukrem i nie ma mowy o zakalcu.
      Czekamy na relacje jak poszło :)

      Usuń
  5. Dziękuję za przepis. Przyznaję, że robiłam to ciasto z ogromną obawą. Wychowałam się w stronach, gdzie biszkopt robi się z wielkim namaszczeniem i przekonaniem, że ciasto wymaga wiele delikatności i starania: najpierw ubijanie białek na sztywno ze szczyptą soli, potem dodawanie zbełtanych żółtek, delikatnie mieszając łyżką. Potem dodawanie mąki, także na wdechu i delikatnie. Ale miałam w sobotę więcej czasu i mówię sobie: jak się nie uda, zrobię drugie. I wie Pani co? Wyszło rewelacyjne! I nie opadło po upieczeniu. A robiłam je dosłownie 10 minut. Potem do pieca na pół godziny i gotowe. Jeszcze raz serdeczne dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszymy. Pieczenie nie jest straszne. Faktycznie wielu uważa, że biszkopt to jest bardzo trudne ciasto, a jak widać wcale tak nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  7. A to 180 st na termoobieg ,czy gora dol , bo nigdy niewiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie termoobieg sam w sobie nie ma ani góry ani dołu, ale czasem piekę na termo + góra i też jest dobrze :)

      Usuń
  8. Własnie zabieram się do pieczenia tego biszkoptu, dam znac jak wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wlasnie zaczelam piec biszkopt z tego przepisu, boje sie ze nawet z podwojonej ilosci skladnikow na moja blaszke ciasto wyrosnie za male ;-( blaszka 24x32

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacja, wyroslo pod sama górę ;-). Jutro przełożę masa smietanowo z twojego przepisu tylko dodam jeszcze serka mascarpone i brzoskwinie zamiast truskawek ;-).Jestem bardzo wdzięczna za przepis. Super strona, zagladam prawie codziennie, bo mam trojke maluchów, które bardzo lubią słodkości i codziennie cos im pichcę ;-). Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze wielkie dzieki :-*

      Usuń
    2. Witam, właśnie upiekłam biszkopt z Waszego przepisu. Ustawiłam piekarnik góra+termoobieg, niestety biszkopt opadł:/. Teraz piekę jeszcze raz ustawiłam piekarnik góra+dół. Zobaczymy. Z tego nieudanego biszkoptu zostawiłam sobie na wszelki wypadek centymetrowy spód. Tort będzie najwyżej sztukowany:) Tak czy inaczej Wasz przepis mi się super podoba, bo jest tani. Wersja z wieloma jajkami i ubijaniem białek z cukrem też mi zazwyczaj opadała. Przed rozpoczęciem Waszego biszkopta nie muszę najpierw zmawiać modlitwy:D o udane ciasto. Dam znać jak wyszła poprawka.

      Usuń
    3. HA! W moim piekarniku konieczna jest góra+dół. Biszkopt poprawiony wyszedł pięknie. Dziękuję za ten przepis! Już nigdy więcej stresu przy torcie:)

      Usuń
    4. Świetnie! Torty to przyjemność :)

      Usuń
  10. Biszkopt super wyrósł, ale po wyłączeniu i otwarciu piekarnika góra opadła....co zrobić, aby to się więcej nie powtórzyło?
    Dzięki za odpowiedź i przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest faktyczni częsty problem i nam się to też zdarza. Możliwości jest kilka, ale z ja zauważyłam, że dzieje się tak wtedy, gdy jajka z cukrem ubite są zbyt sztywno - prawie jak na bezę. Są tak napompowane powietrzem, że gdy po upieczeniu temperatura spada ciasto siada. Może też biszkopt pieczony był odrobinę z krótko, albo trzeba mu dać stygnąć powoli - wyłączyć piec uchylić odrobinę drzwiczki i dopiero po jakimś czasie wyjąć. To wymaga wprawy i wielu prób.

      Usuń
  11. Witam, przyznaję się, że wypiekami zainteresowałam się niedawno, więc wasz biszkopt będzie moim pierwszym ;) stąd moje pytanie ile dodajecie proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu jest 1/3 łyżeczki proszku, ale jeśli jajka z cukrem są dobrze ubite to można proszku nie dodawać a ciasto i tak wyrośnie. Ja nie dodaję proszku do biszkoptu ponieważ wyczuwam jego posmak a bardzo tego nie lubię :-)

      Usuń
  12. Biszkopt wyrósł i wygląda pysznie, robiłam w tortownicy 20cm i musiałam ciut dłużej piec :) na razie go zawinęłam w folie i jutro będzie do tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.....to jest juz dzisiaj moj trzeci biszkopt. Szukalam czegos z rodzaju ''zawsze sie udaje''. Pierwszy w skladzie mial budyn z proszku, kolor ciasta piekny, faktura tez ale ok 2 cm grubosci :/.....drugi, skladniki standartowe ale tak jak w poprzednim trzeba bylo oddzielic zoltka od bialek I po ubiciu bialek dodawac powoli reszte I tak oto dostalam zakalec nr dwa. Jestem w trakcie pieczenia biszkoptu ostatniego z powyzszego przepisu oczywiscie (mial byc kupiony po tym jesli przepis zawiedzie) i mam pelna blaszke, ciasto pieknie I rowno rosnie, czekam na ciag dalszy, poki co dziekuje za plomyk nadziei :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet Pani sobie nie wyobraża jak stresujący jest taki wpis ;) mamy nadzieję, że nasz przepis przerwie pasmo niepowodzeń. W razie porażki zawsze jest opcja, że coś nie tak jest z Pani piekarnikiem... Czekamy z zapartym tchem na informację :-)

      Usuń
  14. Pierwszy raz piekłam biszkopt i jestem w szoku ! wyszło mi za pierwszym razem ! To dowód na to,że przepis jest idealny ! Dziękuję i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! O to nam właśnie chodzi. Zachęcamy do wypróbowania innych naszych przepisów, np ostatni http://wspanialetorty.blogspot.com/2014/10/kruchy-placek-z-jabkami.html

      Usuń
  15. Zrobiłam jak leci przepis. Super. Tort wyszedł extra. Biszkopt puszysty i smaczny. Tu w szkocji wszyscy się zachwycali. Polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. witam
    bede robić tort w sobotę na urodziny , czy możecie polecić jakiś dobry krem - niekoniecznie owocowy, ja lubię dobre budyniowe kremy, nie tłuste, albo z jakimś serkiem?

    I jeszcze jedno - żeby biszkopt nie był suchy trzeba go nasączyć czy zrobić dzień wcześniej i on zwilgotnieje?

    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę to proponuję upiec biszkopt dzisiaj a jutro przełożyć go kremem, tak aby smaki i wilgoć miały czas się połączyć. Biszkopt nasączyć trzeba czymś smacznym, zobacz http://wspanialetorty.blogspot.com/2012/04/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu.html i http://wspanialetorty.blogspot.com/2012/06/tort-smietanowy-jak-zrobic.html
      Mam nadzieję, że pomogłam - powodzenia! :-)

      Usuń
  17. Mam oczywiście na myśli, zeby go przełożyc najpierw, bo sam z siebie raczej się wilgotny nie zrobi :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam a jakie proporcje składników potrzeba na biszkopt w tortownicy 28 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 28 cm proponuję podwoić ilość składników, lub użyć min 6 jajek, 1,5 szkl cukru i 1,5 szkl mąki.

      Usuń
    2. Dziękuję udało się z 6 jajek a na blachę 30x40 cm ile by trzeba jajek

      Usuń
    3. sądzę, że min 8 może nawet 10 jajek i odpowiednio 2/2,5 szkl cukru 2/2,5 szkl mąki

      Usuń
    4. Mi się też wydaje że z 10 i tak też mi wyliczył przelicznik z tej strony http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek dziękuję za pomoc i za super przepis

      Usuń
  19. Dziękuję za tak łatwy przepis, wszystko się udało:) nie dodawalam proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  20. a dlaczego w niektórych przepisach do biszkoptu dodawana jest mąka ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis jest super, biszkopt jest puszysty, smaczny i do tego wysoko wyrasta. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  22. jestem nowicjuszem i mam pytanie? Mąka oczywiście pszenna tortowa?
    imprezę robię w piątek i sobotę, jak zrobię biszkopt już w środę a w czwartek resztę będzie dobrze? Czy może ten biszkopt nie będzie już taki se? Proszę o szybką odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  23. A i jeszcze rozmiar mojej blachy to: obwód 28 wysokość 6. Musiałbym zwiększyć proporcję?Proszę odpowiedzcie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna, może być tortowa lub zwykła typ 650. Jak najbardziej można upiec dzisiaj - bez ujmy w jakości tortu ;) Blacha zapewne ma 28 cm średnicy (nie obwodu) więc proponuję z podwójnej porcji, a może nawet z 10 jaj... Powodzenia!!

      Usuń
  24. 3 razy zrobiłam biszkopt według waszego przepisu i 3 razy wyszedł mi zakalec jak nigdy w żadnym cieście. Jakim cudem nie oddzielacie białek od żółtek i wam on wychodzi??? Zobaczyłam kilka innych przepisów w necie i w każdym oddziela się białko od żółtek i ubiła białka oddzielnie. Zmarnowałam już tyle składników że się poddaję i jutro jadę po gotowe blaty... Trochę żałuję że tu trafiłam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co się u Pani dzieje, najprawdopodobniej jajka nie są ubijane dostatecznie długo (z cukrem oczywiście). Powinien zrobić się jasny, puszysty "krem" (jak kogel-mogel)i dopiero wtedy dodajemy pomału mąkę - robię tak w robocie kuchennym i zwykłym mikserem - nie robię tego ręcznie - więc może tutaj jest problem. Tak czy inaczej proszę się nie poddawać i upiec biszkopt innym sposobem :)

      Usuń
  25. Witam jakich proporcji mam użyć jeśli moja blach tortownicy ma średnice 26 wys.6,8cm? Pierwszy raz będę cokolwiek piekła;-) Moja mama ma rodziny niedługo i chcę jej zrobić malutką niespodzianke. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blachę 26cm proponuję biszkopt z 5-6 jaj, do 6 łatwiej dostosować proporcje :) powodzenia!

      Usuń
  26. Dziś wezmę się za ten biszkopt mam nadzieje ze się uda. A co z masą na tort może jakieś proste a smaczne propozycje.

    OdpowiedzUsuń
  27. po raz pierwszy upiekłam dzisiaj wg przepisu biszkopt, nie mam kuchenki, piekłam go w prodiżu, chyba trochę za długo bo góra jest czarna, ale po przekrojeniu jest jasny w środku, to go jutro z góry zeskrobię :) tylko nie jest puszysty, raczej taki zwarty i tylko na dwie części do przekrojenia, czy jak będzie się piekł krócej to będzie bardziej puszysty i wyższy?

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy trzeba odczekać 1 dzień aby pokroić biszkopt? Czy świeży biszkopt nadaję się na tort :) (Biszkopt+masa+biszkopt) dopiero się uczę robić ciasta :) Jak dokładnie powinna wyglądać masa (jajka+cukier) czy można zbyt mocno zmiksować?

    OdpowiedzUsuń
  29. od 30 lat wypiekam biszkopty i zawsze z takiego przepisu - zawsze się udaje - jeszcze jedna rzecz - po upieczeniu wyjmuję gorący biszkopt / w okrągłym ringu/- i odwracam dnem formy do góry - na deskę i do wystygnięcia - tort robi się zawsze na drugi dzień i tyle

    OdpowiedzUsuń
  30. Gratuluję, gdyż mi osobiście biszkopt nigdy nie wyszedł taki jak powinien. Miałem nawet taką sytuację, że chciałem przyrządzić tort urodzinowy dla bliskiej osoby i partacząc kolejną porcję, zdecydowałem się w końcu zamówić tort z https://e-torty.pl/do/page/cukiernie. Na szczęście były to tylko testy na dwa dni przed urodzinami więc takie rozwiązanie było możliwe.

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie piekę z tego przepisu. Ciekawa jestem jak wyjdzie i czy wyrośnie ładnie.Mam tortownicę 22cm. Chciałabym nauczyć się robić torty, bo w czerwcu roczek córki i ta umiejętność byłaby bezcenna.A zamawiając nie zawsze wiemy co jest w środku.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyszedł, lecz lekko opadł po wyjęciu z piekarnika. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  33. Tort wyszedł extra. Niebawem wrzucę zdjęcia na bloga. Jestem bardzo zadowolona z pierwszego tortu w swoim życiu.

    OdpowiedzUsuń
  34. Upiekl sie ladnie i rosnal prawie ponad forme az do momentu wylaczenia piekarnika, oczywiscie nie wyjelam od razu tylko otworzylam drzwiczki zeby wlasnie nie opadl i nie dostal szoku termicznego, niestety teraz jest tak płaski ze ledwo na pol dam rade go przekroic. Masa wyszla gladziutka jak z opisu, wszystko pieknie, pieklam na termoobiegu + gora. Co poszlo nie tak, ze opadl w momencie kiedy przestal sie piec?

    OdpowiedzUsuń
  35. Kiedyś próbowałam samodzielnie zrobić tort i niestety zakończyło się to porażką. W tym roku chyba spróbuje ponownie, bo niebawem moja córeczka będzie obchodzić pierwsza komunie. Najbardziej kuszące dla mnie są torty z bitą śmietaną, głównie dlatego, że dosyć łatwo je zrobić w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie poddawaj się :). Ja sama miałam też na początku trudności z przygotowywaniem tortów ale po kilku próbach zaczęło mi się w końcu udawać. Do przyrządzania wypieków używam też zawsze odpowiednich akcesoriów kuchennych. U mnie są to m.in. tortownica, forma do ciasta, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciast. Dzięki wymienionym przyrządom pieczenie tortów jest o wiele łatwiejsze i szybsze :).

      Usuń