Nadchodzi czas komunijnych przyjęć, których nieodłączną częścią są przeróżne
desery, a przede wszystkim torty. Na rynku sporo jest gotowych dekoracji,
ale my zachęcamy do samodzielnego przygotowania ozdób na tort komunijny.
Oto przepis na lukier królewski:
dwa białka, trzy szklanki cukru pudru, przesianego przez sito by pozbyć się grudek, (ta ilość lukru wystarczy do ozdobienia jednego tortu)i ewentualnie barwnik, w żelu lub proszku
białka lekko "ruszyć" mikserem, dodać dwie szklanki cukru i mieszać do powstania jednolitej masy, na tym etapie dodajemy po trochu resztę cukru aż uzyskamy bardzo gęstą masę (teraz możemy zabarwić lukier)
Z tak przygotowanej masy i za pomocą woreczka cukierniczego możemy "wyczarować"
najprzeróżniejsze wzory i ozdoby, z napisami włącznie.
Z naszego doświadczenia wynika, że najlepiej jest wyciskać lukier
na folię aluminiową czy na papier do pieczenia.
Jeśli nie macie wprawnej ręki, możecie narysować wzór na papierze i wyciskać lukier
zgodnie ze wzorem. Pamiętajcie, że gotowe dekoracje muszą porządnie wyschnąć.
Widoczne na zdjęciach winogrona schły przez dwa dni, czyli im więcej lukru,
tym dłużej wzór musi schnąć.
Nie zapominajmy, że takie dekoracje mogą się rozpuścić pod wpływem wilgoci.
Jeśli więc ozdabiamy tort śmietanowy, to dekoracje kładziemy na tort w ostatniej chwili - w dniu podania.
Dekoracje z lukru królewskiego mają wspaniałą zaletę, można je przygotować dużo
wcześniej i przechowywać przez długi, długi czas. Lukier doskonale się barwi,
więc można również robić kolorowe wzory.
Zapraszam do Akcji I Komunia na durszlaku:)
OdpowiedzUsuńOjej, ale pyszności na tych zdjęciach!
OdpowiedzUsuńpomysłowe, te beziki są zachwycające.
OdpowiedzUsuńHej nie jest napisane, że chodzi o cukier puder.... jak mam teraz uratować lukier? ze zwykłego cukru?
OdpowiedzUsuńDługo kręć na wolnych obrotach aż się cukier rozpuści - jeśli ma służyć do ozdób i jeśli będą w nim lekkie grudki to im nie zaszkodzi
UsuńAle faktycznie uściślimy to w przepisie.