Orzechowy biszkopt przekładany czekoladową bitą śmietaną, udekorowany bitą śmietaną, białą czekoladą i wiśniami (własnej roboty). Całości dopełnia słodkie maleństwo z masy cukrowej (również własnej roboty:). Tort był naprawdę ogromny - biszkopt orzechowy miał średnicę 30 cm i tort ledwo zmieścił się do pojemnika do przewożenia ciast.
A biszkopt orzechowy robi się tak:
8 jajek
2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 szklanki startych drobno orzechów włoskich
następnie należy postępować tak jak tu dodając wraz z mąką starte orzechy.
Biszkopt orzechowy ma wyrazisty smak i wspaniale komponuje się z kremem
czekoladowym lub kawowym - pyszności...
Śliczny tort:)
OdpowiedzUsuńa co ważniejsze mamy informację, że był pyszny :-D
UsuńBardzo nam miło :)
Mm, ciekawy :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy :))
UsuńPo pierwsze serdecznie gratuluję bloga! Istna skarbnica wiedzy o tortach. Szczególnie dla takich jak ja - osób z ogromnymi chęciami, ale bez doświadczenia.
OdpowiedzUsuńMam pytanie o ten biszkopt. Czy on powinien być taki bardziej zwarty, mniej puszysty niż biszkopt klasyczny? A może coś popsułam i wyszedł mi zakalec?
Jeszcze jedna ważna sprawa: chciałabym zrobić tort według sugestii Pań - z kremem kawowym. Tylko... nie mogę znaleźć na niego przepisu. Czy to będzie klasyczny krem śmietanowy z tortu śmietanowego tylko z dodatkiem, np. 4 łyżek kawy? Rozumiem, że kawa ma być rozpuszczona w wodzie a nie proszek kawy rozpuszczalnej?
Dziękuję za pomoc!
Biszkopt z dodatkiem orzechów będzie, jak Pani napisała, bardziej zwarty orzechy są cięższe i tłuste, to dlatego.
OdpowiedzUsuńKrem kawowy proponuję zrobić ze śmietany kremówki i serka mascarpone w równych proporcjach, ubitych na puszysty krem z dodatkiem cukru i dwóch łyżeczek kawy rozpuszczonych w odrobince ciepłej wody. Kawę dodajemy na końcu gdy krem jest już ubity i delikatnie mieszamy.
Dziękujemy za wizytę na naszym blogu.
Bardzo dziękuję! Tak zrobię. Rozumiem, że z mascarpone nie dodajemy już śmietanfixu?
OdpowiedzUsuńNie juz nie trzeba. Mscarpone jest stabilizatorem:)
Usuń