poniedziałek, 8 lipca 2013

RACUCH MAZURSKI CZYLI WAKACYJNE ŚNIADANIE

W czasie urlopu mamy więcej czasu na wszystko czyli także na śniadanie. W mazurskich lasach od jagód jest aż granatowo. Jeśli nie macie w sobie tyle samozaparcia i cierpliwości, żeby zbierać je samodzielnie, kupcie od profesjonalnych zbieraczy. W końcu są wakacje trzeba odpoczywać, a i dacie zarobić tym którzy tego na pewno potrzebują.

 

 Racuch mazurski to po prostu duży placek posypany świeżymi jagodami i posypany cukrem pudrem. Można go zrobić praktycznie w każdych warunkach, zatem do dzieła.

Potrzebne nam będą :
2 jajka
mąka - pszenna - może być praktycznie każda np.650
można też dosypać trochę mąki razowej dla zdrowia
mleko
szczypta soli
dwie łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
świeże jagody
cukier puder do posypania - jeśli nie macie można posypać zwykłym cukrem
Jajka mąkę i mleko mieszamy by uzyskać ciasto troszkę gęstsze niż na naleśniki, ale musi być płynne, żeby łatwo rozlało się na patelni. Dodajemy szczyptę soli, dwie łyżki cukru i proszek.

Ciasto wylewamy na rozgrzana patelnię z odrobiną masła i oleju. Od razu wysypujemy na nie jagody. Kiedy ciasto się zetnie przewracamy je na drugą stronę i chwile smażymy.
I gotowe - na talerz, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.
Filiżanka kawy z mlekiem do tego i jesteście w wakacyjnym niebie.




 Niedługo w lesie będą też maliny i jeżyny, są już poziomki, brać wybierać przebierać, łączyć i wypoczywać.



I jeść!!!!

4 komentarze:

  1. Pycha ! Ja bym polała go jeszcze jogurtem naturalnym ! Ale bym zjadła :) Aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale jest jeszcze kwaśna śmietana, bita śmietana, serek homogenizowany...

      Usuń
  2. A ile tak mniej więcej tej mąki i proszku do pieczenia? Jestem bardzo początkująca, i potrafię zepsuć nawet najprostszą potrawę, dlatego zadaję takie pytania;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszku tak ja w przepisie pół łyżeczki. Z mąką proponuje postąpić tak: wymieszać mleko (dwie szklanki) z jajkami i wsypać szklankę mąki dokładnie wymieszać teraz dosypywać po pół szklanki mąki, że by otrzymać konsystencję gęstszej śmietany.

      Usuń