Są śliczne, słodkie i smakują wakacjami.
Maliny, maliny, malinowa szarlotka... mmm, właśnie tak!
Aby zrobić malinową szarlotkę potrzebujemy
na ciasto:
50 dkg mąki
25 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 łyżka śmietany
na nadzienie:
ok 2 kg uprażonych jabłek z dodatkiem cynamonu
(ta porcja ciasta i jabłek wystarczy na dwie blaszki o średnicy 24 cm)
oraz:
1 koszyczek malin
oraz:
1 koszyczek malin
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dno blaszki do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem (ja kroję ciasto w plastry i układam je na dnie blaszki. Przerwy między plastrami wyklejam kawałkami ciasta). Z wałeczka ciasta zrobić rant i przycisnąć go palcami do boku formy. Ciasto upiec w 210 stopniach na złoty kolor.
Na upieczone ciasto nakładamy warstwę uprażonych jabłek i ścieramy cienką warstwę ciasta na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy znów do 210 stopni na ok 15 minut - kiedy całość będzie złoto brązowa wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Maliny przykleiłam na sodki klej, dzięki temu nie spadają podczas krojenia.
Słodki klej:
1 łyżeczkę żelatyny namaczamy w 1 łyżeczce zimnej wody przez ok 5 minut. Rozpuszczamy dolewając łyżkę gorącej wody, mieszamy z łyżeczką dżemu (ja miałam z czerwonej porzeczki, ale może być właściwie każdy, który lubimy :)
Każdą malinkę moczyłam w kleju i przyklejałam do ciasta. Chwilę musimy poczekać
aż klej zadziała - najlepiej wstawić ciasto do lodówki.
Pycha!!!
takiej szarlotki jeszcze nie jadłam, pyszności:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować - naprawdę pyszna :)
Usuńmalinowy zawrót głowy po prostu! Pychota!
OdpowiedzUsuńMmm, właśnie piję pyszna kawkę....kawałek. takiej malinowej szarlotki bym zjadla teraz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Justyna Sz.