No i nadszedł koniec roku szkolnego. Na słodkie zakończenie zajęć Judo, przygotowałam ciasteczka owsiane. Słodkie, ale można przemycić orzechy, rodzynki no i całą furę płatków owsianych.
Są kruche i pyszne, a robi się je bardzo szybko. Może jeszcze zdążycie je przygotować. Bo potem wakacje i część z nas straci kontrolę nad tym co jedzą nasze dzieci. Ostatnia okazja na legalny przemyt. Zatem:
potrzebne będą:
200 gr masła
3/4 szklanki cukru (może być brązowy)
jedno duże jajo
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżeczka ekstrakty waniliowego
2,5 szklanki płatków owsianych - Ja użyłam błyskawicznych, te normalne są dla mnie za twarde. Jeśli nie macie w domu błyskawicznych możecie użyć zwykłych, albo zemleć je w malakserze, ewentualnie utłuc w moździerzu.
Masło wcześniej wyciągnięte z lodówki ucieramy na puch, dodajemy cukier i dalej mieszamy, dodajemy jajko, potem resztę suchych składników i dokładnie mieszamy - szpatułką - mikser tu może nie dać rady. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolejcie odrobinkę mleka.
No i teraz dodajcie co tam macie - ja dałam garść posiekanych orzechów, płatki migdałowe, kilka kostek siekanej czekolady, rodzynki i łyżeczkę skórki otartej z pomarańczy.
Z ciasta formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego ułóżcie na papierze do pieczenia i rozgniećcie delikatnie palcami. Jeśli zmoczycie ręce w zimniej wodzie, ciasto nie będzie się kleić do rąk.
I do pieca na 20 min, 180 C.
Z tej porcji ciasta wyszło mi 26 ciastek.
musiały smakować cudownie:) moje ulubione:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńja teraz przemycam w nich żurawinę można dodać kaszki manny a zamiast całego masła to dać go o połowę mniej i pod koniec dodać naturalnego jogurtu już wypróbowałam REWELKA !czyli wniosek taki że cokolwiek dodamy wyjdą . raz robiłam z tarta marchewką i dodatkiem cynamonu ale nie za specjalne
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuń