poniedziałek, 8 października 2012

TORT ŚMIETANOWY OZDOBIONY CZEKOLADĄ




Ten wspaniały tort to; czekoladowy biszkopt - jak tu, bita śmietana połączona z czekoladowymi cukierkami typu Daim (pokrojonymi w drobną kosteczkę), wiórki i płatki z gorzkiej czekolady oraz świeże owoce. Tort przygotowujemy podobnie jak tu z tym, że zamiast musu owocowego do śmietany dodajemy pokrojone cukierki czekoladowe (takie z kawałkami karmelu - troszkę chrupiące). Na wierzchu układamy owoce i trochę startej 
czekolady a boki obkładamy płatkami czekoladowymi.



Aby ozdobić tort płatkami czekoladowymi należy rozpuścić w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Następnie silikonową szpatułką rozsmarować na czystej foli pasy czekolady. Warstwa czekolady musi być cienka, ale nie przeźroczysta bo się połamie ( ja to zrobiłam na plastikowej koszulce na dokumenty :-) i pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Trwa to trochę, ale dzięki temu czekolada jest na tyle plastyczna, że można ją przykleić do brzegów tortu. 
Prosta sztuczka na efektowną ozdobę.

 


5 komentarzy:

  1. wow!! super pomysla z ta czekolada :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrazki co prawda piekne ale nie sa one w stanie oddac tego co powszechnie nazywa sie "niebo w gebie" Wiem co mowie bo niejeden wyrob tej pary kreatorek jadlem.

      Usuń
    2. O dziękujemy, szczególnie za te "kreatorki":)

      Usuń
  2. Absolutnie fantastyczny tort! Jestem oczarowana!!

    OdpowiedzUsuń