Ten wspaniały tort to; czekoladowy biszkopt - jak tu, bita śmietana połączona z czekoladowymi cukierkami typu Daim (pokrojonymi w drobną kosteczkę), wiórki i płatki z gorzkiej czekolady oraz świeże owoce. Tort przygotowujemy podobnie jak tu z tym, że zamiast musu owocowego do śmietany dodajemy pokrojone cukierki czekoladowe (takie z kawałkami karmelu - troszkę chrupiące). Na wierzchu układamy owoce i trochę startej
czekolady a boki obkładamy płatkami czekoladowymi.
Aby ozdobić tort płatkami czekoladowymi należy rozpuścić w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Następnie silikonową szpatułką rozsmarować na czystej foli pasy czekolady. Warstwa czekolady musi być cienka, ale nie przeźroczysta bo się połamie ( ja to zrobiłam na plastikowej koszulce na dokumenty :-) i pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Trwa to trochę, ale dzięki temu czekolada jest na tyle plastyczna, że można ją przykleić do brzegów tortu.
Prosta sztuczka na efektowną ozdobę.
wow!! super pomysla z ta czekolada :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Obrazki co prawda piekne ale nie sa one w stanie oddac tego co powszechnie nazywa sie "niebo w gebie" Wiem co mowie bo niejeden wyrob tej pary kreatorek jadlem.
UsuńO dziękujemy, szczególnie za te "kreatorki":)
UsuńAbsolutnie fantastyczny tort! Jestem oczarowana!!
OdpowiedzUsuńA jaki był zapach - truskawki z czekoladą :-)
Usuń