sobota, 2 czerwca 2012

TORT ŚMIETANOWY JAK ZROBIĆ

Kolejny post z cyklu "jak?"
Tym razem rozłożyłyśmy na czynniki pierwsze przygotowywanie tortu śmietanowego.

potrzebne Wam będą:

biszkopt - przepis na biszkopt znajdziecie - tutaj
poncz do nasączenia biszkoptu - więcej o ponczach - tutaj
śmietanka 30% - 650g
dwa opakowania - "śmietanfiksu" 
4 łyżki cukru
świeże owoce - truskawki, maliny, jagody, poziomki
sztywny podkład pod tort, np. kółko wycięte z tektury, obłożone folią aluminiową, a na wierzchu koło wycięte z papieru do pieczenia (przyklejone do siebie, żeby nie jeździły)
paski folii do zabezpieczenia podstawy bądź patery podczas przekładania tortu

Zaczynamy od przecięcia biszkoptu na trzy płaty. Najlepszy jest do tego ostry, długi nóż np. do chleba. Delikatnie przytrzymujemy biszkopt od góry i kroimy ciasto w koło.

 

Kiedy ciasto jest już przekrojone, pierwszy blat ciasta (najgrubszy z trzech) układamy na przygotowanej wcześniej podstawce, na której brzegach układamy pasy foli, które zabezpieczą podkład przed zabrudzeniem ponczem i śmietaną. Blat biszkoptu nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą część śmietany połączonej z owocami.
Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy dwa opakowania "śmietanfiksu" - zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cudów nie ma, jest on niezbędny, zbyt rzadka śmietana pod ciężarem biszkoptu i kolejnych warstw będzie nam wypływać, a tort nie będzie trzymał formy.



Dodając do śmietany owoców pokrojonych (w tym wypadku truskawek) dobrze jest wymieszać je w rozpuszczonej żelatynie - aby nie puszczały soku, który może "rozwodnić" śmietanę.
Pół łyżeczki żelatyny namoczyć w ok 3 łyżkach wody, podgrzewając - rozpuścić a kiedy 
przestygnie wymieszać z owocami, połączyć z częścią ubitej śmietany.





Potem przychodzi kolej na kolejną warstwę biszkoptu, nasączenie ponczem i warstwę śmietany, u nas już bez owoców. Kiedy położycie warstwę biszkoptu na śmietanie, delikatnie ją dociśnijcie, żeby biszkopt dokładnie przylegał do śmietany.




Trzecia warstwa biszkoptu, lekko dociskamy i nasączamy.


Teraz nożem nakładamy śmietanę na boki tortu, lekko dociskając, by śmietana wypełniła wszystkie zakamarki i dobrze przyległa do biszkoptu. Nie bójcie się "formować" tort rękoma, konstrukcja jest dość wytrzymała i zniesie nasze poklepywanie i uściski.




Teraz warstwa śmietany na wierzch. Powinna być na tyle gruba aby zakryła biszkopt i dała się ładnie wygładzić - czyli mniej więcej pół centymetra. 


Kiedy cały tort pokryty jest już śmietaną  i wszystkie większe nierówności są zniwelowane, maczamy nóż we wrzątku i delikatnie jeszcze raz wyrównujemy cały tort. Dzięki temu śmietana będzie lśniąca i gładka.



Kiedy tort jest już wyrównany, możecie go dowolnie dekorować, owocami, czekoladą, figurkami z masy cukrowej, jadalnymi kwiatami, ale to temat na osobny post.
Pamiętajcie też, że śmietanę możecie zabarwić barwnikami spożywczymi, 
lub odrobiną soku np. jagodowego.
Kiedy zakończycie już wszelkie prace dekoracyjne, usuńcie folię zabezpieczającą, 
delikatnie pomagając sobie nożem.


I do lodówki.
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, ciasto dobrze się schłodzi, 
a wszystkie smaki będą na swoim miejscu.
Powodzenia, to nie jest takie trudne.


45 komentarzy:

  1. Świetny post. Dziękuje za rady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co moge wykorzystac zamiast owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do śmietany można dodać tartą czekoladę lub siekane orzechy. Można też biszkopt posmarować ulubionym dżemem i "przykryć" go bitą śmietaną bez żadnych dodatków.
      Smacznego :)

      Usuń
  3. Witam serdecznie, niedługo mam urodzinki dwuletniej corci, chciałam zrobic jej tort sama ze swinka pepa, czy podane skladniki na biszkopt beda odpowiednie na blaszke prostokatna o wymiarach 24x32? czy trzeba podwoic proporcje i gdzie mozna znalezc przepis na te cudowna swinke pepe ;-)? moja corcia szaleje za nia. prosze o szybka odpowiedz, pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie podwoić ilość produktów na taką blaszkę. :) A świnka jest ręcznie wycinana z masy cukrowej, więc jeśli jest Pani w W-wie to możemy taką świnkę dostarczyć :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedz ;-). Niestety mieszkam w Ostrołęce i w Warszawie do tego czasu na pewno nie będę, a szkoda.:-(. Napiszę jak upiekę tort, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Witam a mogę dodać owoce z puszki np. Brzoskwinia? ? Jeśli tak to w jaki sposób żeby śmietana była dobra??

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej, można dodać owoce z puszki, trzeba je tylko dobrze odsączyć i pokroić (brzoskwinie) na mniejsze kawałki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis upiekłam biszkopt z Twojego przepisu, rewelacja, podwiołam proporcje, i wyrosł pod samą blaszkę, jutro bede go przekładac bitą smietana z mascarpone i brzoskwiniami ;-). Mam nadzieję, ze nie przebiję smietany bo czesto zdarza zrobic mi sie masło, zamiast kremu do tortu;-). Trzymajcie kciuki;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia, na pewno się uda. Proponuję od razu wymieszać śmietanę z mascarpone, otrzymasz , po ubiciu, fajny gęsty krem, doskonały do przekładania tortu.

      Usuń
  7. ile trzeba dac cukru do smietany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do smaku:) Oczywiście. dwie łyżki. coś koło tego. Nie za dużo, bo będzie ulepek.

      Usuń
  8. Witam:-) mam pytanko...kupiłam blache tortownice o średnicy 27 i czy ten przepis na biszkopt i śmietanę byłby ok czy muszę dac wiecej produktów??ogolnie te przepisy tu podane to na jaki tort są??

    OdpowiedzUsuń
  9. I jeszcze chcialam zapytać czy np jak dam brzoskwinie z puszki zamiast truskawek czy tez musze zamoczyc je w tej zelatynie czy tylko ze świeżymi owocami tak robimy?? mam mrozone truskawki ale nie wiem czy moglyby byc ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podane ilości są na tortownicę 24/25 cm. Do tortownicy 27 cm można dać o połowę więcej składników (+2 jajka, 1/2 szkl mąki i 1/2 szkl cukru) śmietany też więcej. Brzoskwinie nie wymagają zabiegów z żelatyną, dotyczy to owoców świeżych i soczystych. Z truskawek można zrobić mus, czyli zmiksować i zrobić lekki kisiel. Można nim posmarować biszkopt lub dodać do ubitej śmietany - pycha!.

      Usuń
    2. Super bardzo dziekuje za rady.A co do tych truskawek to po zmiksowaniu zrobic jeszcze kisiel i z nim zmieszac te truskawki czy ten lekki kisiel to tylko taka przenosnia?a te mrozone truskawki moga miec w sobie troche wody,czy to mi nie rozpusci tej smietany??

      Usuń
    3. z truskawek zrobić kisiel ; zmiksować, posłodzić, zagotować i rozrobić z mąką ziemniaczaną. Krótko gotowane nie tracą walorów smakowych i koloru.

      Usuń
  10. Wspaniały torcik - muszę taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chcialam zapytać czy taki mus można też zrobic z jagod do tej smietany??

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast "smietanfiksu" może być zwykła śnieżka? I czy muszą iść dwa opakowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śnieżka jest zdaje się śmietaną w proszku, czyli raczej nie. Potrzebny jest utrwalacz do śmietany, rodzaj śmietanfixu, ale oczywiście nie musi być dokładnie ten. Należy używać ich zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

      Usuń
  13. Czy jak do ubitej śmietany dodam mascarpone to można dodać jeszcze śmietanfixu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz dodać do śmietany mascarpone, zrób t przed ubiciem, do miski wlej śmietanę i dodaj mascarpone i ubij. Do tak przygotowanego kremu nie trzeba już dodawać fixu.

      Usuń
  14. Proszę o poradę. Chcę zrobić tort urodzinowy dla córki. Czy dobrym połączeniem będzie kakaowy biszkopt, krem śmietankowy według Waszego przepisu, kompot truskawkowy jako poncz, dżem truskawkowy do posmarowania biszkoptu, a także starta czekolada deserowa w kremie wewnątrz tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko są to smaki, jakie Państwo lubicie to jest to bardzo dobre połączenie :)
      Tylko żeby nie było za słodko, bo kompot, dżem i czekolada.... słodko będzie.
      Zamiast kompotu proponujemy np. kwaśną herbatkę.
      Powodzenia!

      Usuń
  15. Czy po dodaniu cukru do smietany trzeba rowniez dodac cukier puder do smietanfixu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanfix jest jako stabilizator, nie ma smaku i nie ma potrzeby dodawać do niego cukru pudru.

      Usuń
  16. Ile nalezy dodac cukru pudru do smietanfixu na jedno opakowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślam się, że jest to ciąg dalszy poprzedniego wpisu; ja słodzę śmietanę i dodaję stabilizator. Nie wiem jakiego "śmietanfixu" używasz, ale jeśli yrzeba dodać do niego cukru pudru to powinno to być napisane na opakowaniu.

      Usuń
  17. Witam. Piekę jutro tort z twojego przepisu, czy na duza blaszke nalezy podwoic proporcje wszystkich skladnikow łącznie z cukrem? Bardzo proszę o w miare szybka odpowiedz;-). Piekłam juz kiedys z tego przepisu, wyszedł mi piekny biszkopt,ale nie pamietam czy podwajałam ilosc wszystkich skladnikow. Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam chcialam zapytac o ozdoby z masy cukrowej, czy nie rozpuszczaja smietany i wytrzymaja na torcie jak poloze je dzien przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety masa przez noc rozpuści się, bezpieczniej będzie położyć ozdobę przed podaniem.

      Usuń
  19. Witam a ile śmietanki trzeba na tradycyjny tort ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tort z biszkoptu o średnicy 22-24 cm wystarczą 2 kubeczki 330g śmietanki i po małej łyżeczce cukru na kubeczek (zredukowałam ilość dodawanego cukru)

      Usuń
  20. Wspanialy blog! Swietne rady i wskazowki. Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy :-) Miło wiedzieć, że masze rady komuś się przydają...

      Usuń
  21. Ja też zrobiłam tort z waszym przepisem i jest po prostu nie-sa-mo-wi-ty! Mina mojego chłopaka solenizanta - bezcenna... Pięknie go ozdobiłam i aż mam ochotę wstawić zdjęcie, szkoda że nie można, ale jestem bardzo zadowolona! Przepis na biszkopt też znakomity! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, zrobiłam tort (masa, biszkopt) według tego przepisu i wyszedł rewelacyjnie :) szybko, łatwo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis na biszkopt świetny. Piekłam po raz pierwszy i ładnie wyrasta :) ale rzczeczywiście jaja z cukrem muszą być ubite na szybkich obrotach na masę o bardzo jasnym żółtym zabarwieniu ( bardzo jasnym).Jutro akcja z bitą śmietaną i borówkami:)
    Pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
  24. a czy wszystko jest ok jak biszkopt podczas pieczenia pęka?

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniałe porady, wszystko opisane i pokazane w bardzo przystępny sposób. Zaraz zaczynam piec tort z pani przepisu na Dzień Babci�� Dziękuje za taki super blog! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam,rozumiem ze tort przekładać i dekorować najlepiej w tym dniu co będzie podawany,czy można go zrobić na noc by postał w chłodzie?

    OdpowiedzUsuń
  27. Co zrobić żeby biszkopt nie opadał? Bo opada zawsze po wyłączeniu piekarnika. I da się przekroić tylko na pół.

    OdpowiedzUsuń