piątek, 13 kwietnia 2012

CZYM NASĄCZYĆ BISZKOPT DO TORTU?


To bardzo ważne pytanie, dlatego postanowiłyśmy poświęcić mu osobny post. 
Odpowiednie nasączenie biszkoptu ma ogromny wpływ na smak tortu. I jak to w kuchni, możliwości jest bardzo wiele. Podstawowy podział to poncze z alkoholem i bez.


 Ważne jest by poncz współgrał ze smakiem wybranych przez nas dodatków do tortu. Czyli, jeśli tort jest owocowy, poncz też powinien zawierać nutę owocową, jeśli robimy tort kawowy, poncz powinien być zrobiony na bazie kawy i najczęściej alkoholu, jaki kto lubi. Dodatek nawet najmniejszej ilości alkoholu, wyostrza i poprawia smak ponczu więc i całego tortu, dodatek zbyt dużej ilości procentów zdominuje smak. Odpowiednio skomponowanym ponczem możemy nadać charakter całemu wypiekowi. Jeśli robimy tort śmietanowy i do ponczu dodamy np. wiśniówki, jej aromat wzbogaci smak. Tort ze słodkim kremem maślanym można "odświeżyć" ponczem cytrusowym (limonka, cytryna).


Mamy dla Was kilka przepisów na nasze ulubione poncze.


PONCZ I
lekko osłodzona herbata, whisky, kilka kropel soku z cytryny
Ten poncz wykorzystałyśmy miedzy innymi w torcie - płyta winylowa, który znajdziecie na blogu.


PONCZ II
woda, odrobina cukru, sok z cytryny, szampan
Wykorzystany w torcie dla magistra - też na blogu.

PONCZ III
kawa, cukier, wiśniówka


A dla naszych milusińskich, poncz bezalkoholowy, czyli baza to woda z cukrem i dodatek soku owocowego.


Nie polecamy i same nigdy nie stosujemy w naszych ponczach sztucznych esencji i aromatów. Naszym zdaniem psują one tylko smak tortu i są całkowicie zbędne.


EWA i GOSIA

56 komentarzy:

  1. Świetny post - a wydawałoby się że poncz to tylko dodatek...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to często bywa dodatki tworzą całość. Kiedyś dostałam na talerzyku mokrą paćkę - czyli kawałek tortu, z którego wyciekał "poncz" w smaku podobnym zupełnie do niczego - szkoda pracy i pieniędzy a rozczarowanie gości???
      Ale coś mi się zdaje, że wiesz o czym mowa :-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałam z ponczu nr III (kawa i wiśniówka): świetny!!!
    Do tortu ze śmietaną przepysznie się komponuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że post jest pomocny :-)

      Usuń
  4. A czy możecie mi doradzić którym ponczem najlepiej nasączyć tort z masą mascarpone? Proooszę, help, bo nie chcę zaliczyć wtopy ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy poncz powinien się sprawdzić, mascarpone jest dość "syte" proponujemy żeby przełamać go ponczem kwaskowym i może z nutą alkoholu, czyli sporo soku z cytryny odrobina cukru, herbata i kieliszek np. brandy, albo wiśniówki, ale czysta wódka też może być. Poncz musi być smaczny, słodko kwaśny, nigdy tylko kwaśny i tylko słodki.
      powodzenia

      Usuń
  5. Dziękuję za odpowiedź, to cenne wskazówki, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    Chcę zrobić tort Owocowy z owoców truskawka i jagoda czym powinien być taki tort nasączony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam dokładnie taki tort i nasączyłam go ponczem numer 1 ;) był super.

      Usuń
  7. Zajrzałam tutaj bo właśnie ugotowałam "budyń" z 4 łyżek soku cytrynowego, skórki otartej z cytryny, 150 g cukru I 2 dużych , całych, jajek. Dodam go po ostudzeniu do "puchu" z 200g masła. Jakiego ponczu powinnam użyc, zważywszy, że tort jeść będzie córka-kierowca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że krem jest mocno cytrynowy - on będzie dominował smakiem. Lekka, słodka herbata z odrobiną soku z cytryny i łyżką czegoś mocniejszego (np. nalewki ;) będzie jak najbardziej na miejscu. Łyżka "procentów" z pewnością nie wpłynie negatywnie na kierowcę a zdecydowanie podkręci i zaostrzy smak tortu.
      Pozdrawiamy.

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała strona. Jutro zabieram się za pieczenie tortu na urodziny mojego synka i będę wdzięczna za pomoc. Pomyślałam o kremie śmietanowym z dodatkiem świeżo kandyzowanej skórki pomarańczowej. Niestety nie mam pomysłu na poncz. Może sok z pomarańczy i cytryny z dodatkiem cukru i odrobiny kawy? Co o tym myślicie? A może mogłybyście coś mi doradzić?

    OdpowiedzUsuń
  10. Krem ze skórką brzmi bardzo smakowicie, nie jestem natomiast pewna co do połączenia soku pomarańczowego z kawą - nie są to raczej moje smaki. Proponuję mocną herbatę earl-grey z cukrem i sokiem z cytryny bądź pomarańczy i odrobiną procentów (np.łyżką nalewki owocowej).
    Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  11. poncz jest konieczny do tortu. nigdy nie piekłam, dlatego pytam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Raczej tak. Jeśli biszkopt nie będzie nasączony będzie za suchy i nie połączy się z kremem. A dodatkowo, dzięki ponczowi, można dodać dodatkowy ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za odpowiedź. Gdzieś wyczytałam, że wystarczy nasączyć czarną, mocną herbatą. Coo tym myślicie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, nie, nie. To stanowczo za mało, tort będzie mdły, trzeba dodać cytryny, może kapkę alkoholu, no i szczyptę cukru.

      Usuń
    2. I jeszcze jedno. Poncz ma być po prostu smaczny i tyle.

      Usuń
  14. a jakie są proporcje takiego ponczu? proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
  15. nasze propozycje są w poście powyżej

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapytam innaczej...Będę korzystać z waszego ponczu nr III ....ile kawy?cukru? i wiśniówki mam urzyć ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taj jak napisałam, poncz musi być smaczny, smaki mają się równoważyć, nie za słodki, nie za cierpki, nie za mocny. Taki w sam raz dla osoby która go robi, no i pamiętamy też o gościach. Wiśniówki są różne - jedne bardzo słodkie inne mniej, kawy też są różne. Proszę smakować.

      Usuń
    2. diękuję bardzo. :)

      Usuń
  17. Czy to zerżnięte z waszego bloga? http://www.mporady.pl/jak-nasaczyc-biszkopt.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko, zdecydowanie tak. Dziękujemy za sygnał, spróbujemy coś z tym zrobić.

      Usuń
    2. Po naszej interwencji post skasowano, zobaczymy, czy już nie wróci. Jeszcze raz dziękujemy za informację.

      Usuń
    3. Czym nasaczyc tort z kremem o smaku czekoladowym i ajerkoniakowym?

      Usuń
    4. Oba kremy są dość aromatyczne i bogate w smaku, polecam poncz kwaskowy, koniecznie jeśli to możliwe z alkoholem. Czyli np. herbata, sok z cytryny, wódka - whisky. Tak, by uzyskać smaczny napitek, lekko słodki, mocno kwaśny

      Usuń
  18. A czy do biszkopta z masa jablkowo-smietankowa moge uzyc ponczu na bazie likieru smietankowo-czekoladowego? Nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac, ale moze gdyby likier rozcienczyc z woda i skropic biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zestawienie smakowe brzmi całkiem nieźle, może likier rozcieńczyć sokiem z cytryny, jeśli jest słodki to dobrze mu zrobi.

      Usuń
  19. A czym nasączyć tort na jasnym biszkopcie z kremem ze śmietany i mascarpone dla matki karmiącej piersią niemowlę (odpada więc kawa, alkohol i cytrusy)? Może być jakaś ciekawa smakowo herbata z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata smakowa jak najbardziej tak, ale nie ta aromatyzowana chemicznie, tylko naturalna, bo jeśli miałaby to być chemia, to już lepiej dać sok z cytryny. Będzie zdrowiej.
      Może też być kwaskowaty sok owocowy - pigwa byłaby doskonała, mocna czarna herbata i odrobina cukru.

      Usuń
  20. Czym można nasączyć tort dla dziecka: jasny biszkopt przełożony masą śmietanową z mascarpone i czekoladowymi wiórkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej, herbata, sok z cytryny, trochę cukru - ma być słodko kwaśny, smaczny.

      Usuń
  21. czym można nasącz tort z kiwi proszę o pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu powinien się sprawdzić poncz herbaciany;( herbata z cytryną i cukrem, smaczna, lekko kwaskowa) Można również dodać nutę pomarańczy; sok z pomarańczy z cukrem - oczywiście naturalny, bo te z kartonów smakują sztucznie.
      Powodzenia :)

      Usuń
  22. czym nasaczyc tort z kremem czekoladowo-waniliowym i konfitura z malin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem czekoladowy i maliny to dość mocne intensywne smaki, poncz zatem powinien być kwaskowo słodki dla równowagi - prostota - herbata, cytryna cukier i jeśli to możliwe kapka wódki, lub whisky.

      Usuń
  23. Witam, czym nasączyć kakaowy biszkopt, przełożony kremem-masą kokosową?
    To nie tort tylko ciasto - upiekłam i było smaczne ale trafiłam na informację o nasączaniu biszkoptu celem wzbogacenia smaku i będę wdzięczna za wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt czekoladowy najchętniej nasączam słodką herbatą z dodatkiem whisky.
      Myślę, że do ciasta z masą kokosową będzie też pasować dodatek rumu.

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję, zrobię raz z whisky a drugi raz z rumem.
      dodawałam rumu do masy kokosowej ale był słabo wyczuwalny. tym razem nasączę ów biszkopt. pozdrawiam!

      Usuń
  24. Witam!
    Chciałam zrobić tort kakaowy z kremem z mleka w proszku ( milky way) :)
    Czym mogę go nasączyć? Myslałam o rumie ale nie jestem za bardzo przekonana;/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rum jak najbardziej, ale nie w czystej postaci. Trzeba zrobić smacznego drinka lub dolać do herbaty :)

      Usuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy do kremu cytrynowego na bazie mascarpone pasuje nasączenie biszkoptu słodką herbatą ale z dodatkiem cytrynówki zamiast wódki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, proszę tylko pamiętać by poncz był dosłodzony, słodko - kwaśny, smaczny. Żeby tort nie był zbyt kwaśny.

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno najpierw spróbuję bo cytrynówka wyszła dosyć kwaśna ;)

      Usuń
  27. bardzo mi pomogl ten post bo ciagle wlasnie zastanwialam sie jak nasaczyc biszkopta :D

    OdpowiedzUsuń
  28. a czym nasączyć tort z kremem czekoladowym i waniliowym?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata z odrobiną cukru i wiśniówką ...

      Usuń
  29. Chciałabym upiec biszkopt kakaowy i do tego krem czekoladowy, czy będzie do tego pasował dżem wiśniowy i czym go nasączyć? Pomyślałam o wiśniówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada i kawa, aż się prosi o coś kwaskowatego, dżem wiśniowy będzie dobry byleby nie był za słodki, nasączyć można wiśniówką i może troszkę cytryny.

      Usuń