To bardzo ważne pytanie, dlatego postanowiłyśmy poświęcić mu osobny post.
Odpowiednie
nasączenie biszkoptu ma ogromny wpływ na smak tortu. I jak to w kuchni,
możliwości jest bardzo wiele. Podstawowy podział to poncze z alkoholem i
bez.
Ważne jest by poncz współgrał ze smakiem wybranych przez nas dodatków do tortu. Czyli, jeśli tort jest owocowy, poncz też powinien zawierać nutę owocową, jeśli robimy tort kawowy, poncz powinien być zrobiony na bazie kawy i najczęściej alkoholu, jaki kto lubi. Dodatek nawet najmniejszej ilości alkoholu, wyostrza i poprawia smak ponczu więc i całego tortu, dodatek zbyt dużej ilości procentów zdominuje smak. Odpowiednio skomponowanym ponczem możemy nadać charakter całemu wypiekowi. Jeśli robimy tort śmietanowy i do ponczu dodamy np. wiśniówki, jej aromat wzbogaci smak. Tort ze słodkim kremem maślanym można "odświeżyć" ponczem cytrusowym (limonka, cytryna).
Mamy dla Was kilka przepisów na nasze ulubione poncze.
PONCZ I
lekko osłodzona herbata, whisky, kilka kropel soku z cytryny
Ten poncz wykorzystałyśmy miedzy innymi w torcie - płyta winylowa, który znajdziecie na blogu.
PONCZ II
woda, odrobina cukru, sok z cytryny, szampan
Wykorzystany w torcie dla magistra - też na blogu.
PONCZ III
kawa, cukier, wiśniówka
A dla naszych milusińskich, poncz bezalkoholowy, czyli baza to woda z cukrem i dodatek soku owocowego.
Nie polecamy i same nigdy nie stosujemy w naszych ponczach sztucznych esencji i aromatów. Naszym zdaniem psują one tylko smak tortu i są całkowicie zbędne.
EWA i GOSIA
Świetny post - a wydawałoby się że poncz to tylko dodatek...;)
OdpowiedzUsuńJak to często bywa dodatki tworzą całość. Kiedyś dostałam na talerzyku mokrą paćkę - czyli kawałek tortu, z którego wyciekał "poncz" w smaku podobnym zupełnie do niczego - szkoda pracy i pieniędzy a rozczarowanie gości???
UsuńAle coś mi się zdaje, że wiesz o czym mowa :-)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z ponczu nr III (kawa i wiśniówka): świetny!!!
OdpowiedzUsuńDo tortu ze śmietaną przepysznie się komponuje!
Bardzo się cieszymy, że post jest pomocny :-)
UsuńA czy możecie mi doradzić którym ponczem najlepiej nasączyć tort z masą mascarpone? Proooszę, help, bo nie chcę zaliczyć wtopy ;P
OdpowiedzUsuńKażdy poncz powinien się sprawdzić, mascarpone jest dość "syte" proponujemy żeby przełamać go ponczem kwaskowym i może z nutą alkoholu, czyli sporo soku z cytryny odrobina cukru, herbata i kieliszek np. brandy, albo wiśniówki, ale czysta wódka też może być. Poncz musi być smaczny, słodko kwaśny, nigdy tylko kwaśny i tylko słodki.
Usuńpowodzenia
Dziękuję za odpowiedź, to cenne wskazówki, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńChcę zrobić tort Owocowy z owoców truskawka i jagoda czym powinien być taki tort nasączony?
Robiłam dokładnie taki tort i nasączyłam go ponczem numer 1 ;) był super.
UsuńKTO Z KFEJKA
OdpowiedzUsuńZajrzałam tutaj bo właśnie ugotowałam "budyń" z 4 łyżek soku cytrynowego, skórki otartej z cytryny, 150 g cukru I 2 dużych , całych, jajek. Dodam go po ostudzeniu do "puchu" z 200g masła. Jakiego ponczu powinnam użyc, zważywszy, że tort jeść będzie córka-kierowca?
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że krem jest mocno cytrynowy - on będzie dominował smakiem. Lekka, słodka herbata z odrobiną soku z cytryny i łyżką czegoś mocniejszego (np. nalewki ;) będzie jak najbardziej na miejscu. Łyżka "procentów" z pewnością nie wpłynie negatywnie na kierowcę a zdecydowanie podkręci i zaostrzy smak tortu.
UsuńPozdrawiamy.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWspaniała strona. Jutro zabieram się za pieczenie tortu na urodziny mojego synka i będę wdzięczna za pomoc. Pomyślałam o kremie śmietanowym z dodatkiem świeżo kandyzowanej skórki pomarańczowej. Niestety nie mam pomysłu na poncz. Może sok z pomarańczy i cytryny z dodatkiem cukru i odrobiny kawy? Co o tym myślicie? A może mogłybyście coś mi doradzić?
OdpowiedzUsuńKrem ze skórką brzmi bardzo smakowicie, nie jestem natomiast pewna co do połączenia soku pomarańczowego z kawą - nie są to raczej moje smaki. Proponuję mocną herbatę earl-grey z cukrem i sokiem z cytryny bądź pomarańczy i odrobiną procentów (np.łyżką nalewki owocowej).
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy.
poncz jest konieczny do tortu. nigdy nie piekłam, dlatego pytam :)
OdpowiedzUsuńRaczej tak. Jeśli biszkopt nie będzie nasączony będzie za suchy i nie połączy się z kremem. A dodatkowo, dzięki ponczowi, można dodać dodatkowy ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź. Gdzieś wyczytałam, że wystarczy nasączyć czarną, mocną herbatą. Coo tym myślicie? :)
OdpowiedzUsuńO nie, nie, nie. To stanowczo za mało, tort będzie mdły, trzeba dodać cytryny, może kapkę alkoholu, no i szczyptę cukru.
UsuńI jeszcze jedno. Poncz ma być po prostu smaczny i tyle.
Usuńa jakie są proporcje takiego ponczu? proszę o pomoc
OdpowiedzUsuńnasze propozycje są w poście powyżej
OdpowiedzUsuńZapytam innaczej...Będę korzystać z waszego ponczu nr III ....ile kawy?cukru? i wiśniówki mam urzyć ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaj jak napisałam, poncz musi być smaczny, smaki mają się równoważyć, nie za słodki, nie za cierpki, nie za mocny. Taki w sam raz dla osoby która go robi, no i pamiętamy też o gościach. Wiśniówki są różne - jedne bardzo słodkie inne mniej, kawy też są różne. Proszę smakować.
Usuńdiękuję bardzo. :)
UsuńCzy to zerżnięte z waszego bloga? http://www.mporady.pl/jak-nasaczyc-biszkopt.html
OdpowiedzUsuńO matko, zdecydowanie tak. Dziękujemy za sygnał, spróbujemy coś z tym zrobić.
UsuńPo naszej interwencji post skasowano, zobaczymy, czy już nie wróci. Jeszcze raz dziękujemy za informację.
UsuńCzym nasaczyc tort z kremem o smaku czekoladowym i ajerkoniakowym?
UsuńOba kremy są dość aromatyczne i bogate w smaku, polecam poncz kwaskowy, koniecznie jeśli to możliwe z alkoholem. Czyli np. herbata, sok z cytryny, wódka - whisky. Tak, by uzyskać smaczny napitek, lekko słodki, mocno kwaśny
UsuńA czy do biszkopta z masa jablkowo-smietankowa moge uzyc ponczu na bazie likieru smietankowo-czekoladowego? Nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac, ale moze gdyby likier rozcienczyc z woda i skropic biszkopt?
OdpowiedzUsuńZestawienie smakowe brzmi całkiem nieźle, może likier rozcieńczyć sokiem z cytryny, jeśli jest słodki to dobrze mu zrobi.
UsuńA czym nasączyć tort na jasnym biszkopcie z kremem ze śmietany i mascarpone dla matki karmiącej piersią niemowlę (odpada więc kawa, alkohol i cytrusy)? Może być jakaś ciekawa smakowo herbata z cukrem?
OdpowiedzUsuńHerbata smakowa jak najbardziej tak, ale nie ta aromatyzowana chemicznie, tylko naturalna, bo jeśli miałaby to być chemia, to już lepiej dać sok z cytryny. Będzie zdrowiej.
UsuńMoże też być kwaskowaty sok owocowy - pigwa byłaby doskonała, mocna czarna herbata i odrobina cukru.
Czym można nasączyć tort dla dziecka: jasny biszkopt przełożony masą śmietanową z mascarpone i czekoladowymi wiórkami?
OdpowiedzUsuńNajprościej, herbata, sok z cytryny, trochę cukru - ma być słodko kwaśny, smaczny.
Usuńczym można nasącz tort z kiwi proszę o pomoc:)
OdpowiedzUsuńTu powinien się sprawdzić poncz herbaciany;( herbata z cytryną i cukrem, smaczna, lekko kwaskowa) Można również dodać nutę pomarańczy; sok z pomarańczy z cukrem - oczywiście naturalny, bo te z kartonów smakują sztucznie.
UsuńPowodzenia :)
czym nasaczyc tort z kremem czekoladowo-waniliowym i konfitura z malin?
OdpowiedzUsuńKrem czekoladowy i maliny to dość mocne intensywne smaki, poncz zatem powinien być kwaskowo słodki dla równowagi - prostota - herbata, cytryna cukier i jeśli to możliwe kapka wódki, lub whisky.
UsuńWitam, czym nasączyć kakaowy biszkopt, przełożony kremem-masą kokosową?
OdpowiedzUsuńTo nie tort tylko ciasto - upiekłam i było smaczne ale trafiłam na informację o nasączaniu biszkoptu celem wzbogacenia smaku i będę wdzięczna za wskazówki.
Biszkopt czekoladowy najchętniej nasączam słodką herbatą z dodatkiem whisky.
UsuńMyślę, że do ciasta z masą kokosową będzie też pasować dodatek rumu.
Serdecznie dziękuję, zrobię raz z whisky a drugi raz z rumem.
Usuńdodawałam rumu do masy kokosowej ale był słabo wyczuwalny. tym razem nasączę ów biszkopt. pozdrawiam!
Witam!
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić tort kakaowy z kremem z mleka w proszku ( milky way) :)
Czym mogę go nasączyć? Myslałam o rumie ale nie jestem za bardzo przekonana;/
pozdrawiam
Rum jak najbardziej, ale nie w czystej postaci. Trzeba zrobić smacznego drinka lub dolać do herbaty :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCzy do kremu cytrynowego na bazie mascarpone pasuje nasączenie biszkoptu słodką herbatą ale z dodatkiem cytrynówki zamiast wódki ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, proszę tylko pamiętać by poncz był dosłodzony, słodko - kwaśny, smaczny. Żeby tort nie był zbyt kwaśny.
UsuńDziękuję, na pewno najpierw spróbuję bo cytrynówka wyszła dosyć kwaśna ;)
Usuńbardzo mi pomogl ten post bo ciagle wlasnie zastanwialam sie jak nasaczyc biszkopta :D
OdpowiedzUsuńSuper! o to właśnie nam chodziło :-)
Usuńa czym nasączyć tort z kremem czekoladowym i waniliowym?:)
OdpowiedzUsuńHerbata z odrobiną cukru i wiśniówką ...
UsuńChciałabym upiec biszkopt kakaowy i do tego krem czekoladowy, czy będzie do tego pasował dżem wiśniowy i czym go nasączyć? Pomyślałam o wiśniówce
OdpowiedzUsuńCzekolada i kawa, aż się prosi o coś kwaskowatego, dżem wiśniowy będzie dobry byleby nie był za słodki, nasączyć można wiśniówką i może troszkę cytryny.
UsuńPotrzebuję pomocy. Nie wiem czym nasączyć tort :). Tort będzie z masy budyniowej na bazie soku z cytryny z brzoskwiniami,a masa do ozdoby będzie budyniowa. Obydwie masy z dodatkiem masła. Alkohol nie wchodzi za bardzo w grę,bo tort będą jadły dzieci i ciężarna :). Bardzo proszę o pomoc :) .
OdpowiedzUsuńCzy może być jakiś kompot,truskawkowy,wiśniowy,z czerwonej porzeczki? Sok z brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńJaki poncz powinnam zrobić to tortu z masą śmietanową z mascarpone?
OdpowiedzUsuńWszystkie powyżej się nadadzą.
UsuńWitam, planuje zrobic tort z kremem http://w-zielonej-kuchni.blogspot.co.uk/2014/12/krem-kinder-bueno.html?m=1 czy poncz z cytryna bedzie pasował?
OdpowiedzUsuńProsze o szybka odpowiedz
Pozdrawiam,
Magda
Pani Magdo, herbata z cytryną lub woda z cytryną sprawdzą się idealnie.
UsuńPozdrawiamy.
Witam planuje zrobić tort dla synka biały biszkopt, bita śmietana z mleka kokosowego ( dieta bezmleczna ) i fruzelina malinowa . Czy takie polaczenie smaków może być smaczne? Czym nasaczyc tort? Z góry dziękuje za pomoc
OdpowiedzUsuńMyślę, że to może się sprawdzić, ale proszę pamiętać, że smak kokosowy jest bardzo intensywny i potrzeba mu przeciwwagi, dobrze żeby fruzelina była kwaskowa.
UsuńA czym nasaczyc przy takim zestawienu?
OdpowiedzUsuńCzy maliny to najlepszy wybór-może
jakieś inne owoce lepiej pasują do smietanyz mleka kokosowego? Zastanawiałam się też nad torem biszkopt z kremem z mleka migdalowego budyniu i margaryny (niestety nie możemy masła)- jakie owoce i poncz mogą współgrac z takim kremem
Z mleczkiem kokosowym świetnie współgrają brzoskwinie i ananasy - trochę egzotycznie, wtedy do nasączenia można użyć syropu z puszki, bardzo polecam takie zestawienie smaków.
UsuńWitam jesli mam tort z bits smietana biala czekolada, I mascarpone to jaki wtedy poncz, do tego chce dodac swieze truskawki, myslalam ze do dam likieru wisniowego ale czy nice zmieni mi calosci smaku ?
OdpowiedzUsuńNie dawaj likieru wiśniowego do truskawek, bo się pogryzą.
UsuńJeśli truskawki, to z alkoholi najlepszy do nasączania będzie szampan albo biały rum.
Z uwagi na białą czekoladę dałabym rum, bo złamie jej mdły smak, nie przekreślając jednocześnie smaku truskawek.
Witam.bede robic(na drugie ur mojego synka)tort smietankowo truskawkowy.czym nasaczuc biszkopt by nie bylo wtpy na przyjeciu?z gory dziekuje za odppwiedz
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo proszę o radę jak poncz ( koniecznie bez alkoholu) dac do tortu który ma być mega czekoladowy ( z kremem z nutelli) i nie chciałabym to niego mieszać kwaskowatych - owocowych smaków nawet dla tzw. równowagi
OdpowiedzUsuńCzy nasączyć go kawą? może kawą aromatyzowaną orzechową żeby podkreślić smak nutelli i może taką niesłodzoną żeby nie przesłodzić całości?
Witam. Za tydzień są urodziny mojej córki. Również mam problem z ponczem. Chcę zrobić tort śmietankowy z frużeliną malinową, tylko nie wiem jaki zrobić poncz.. :/ No i nie wiem też jaką dekorację tortu.. POMOCY.
OdpowiedzUsuńJeśli tort dla dziecka, to oczywiście bez procentów. Proponuję herbata, sok z cytryny, cukier - powinna wyjść słodko kwaśna herbatka.
UsuńCo do dekoracji to jest temat rzeka. Tort moszna ozdobić bitą śmietaną wyciskaną w rozetki z worka cukierniczego z odpowiednią tylką, czyli nakładką która kształtuje śmietanę, można poukładać owoce, możliwości jest tak wiele, że trudno je opisać w jednej krótkiej wiadomości. Po inspirację zapraszamy na bloga, jest dużo zdjęć.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwitam, jaki poncz zrobic do tortu rafaello (masa budyniowa utarta z masłem + kokos migdały i advocad do smaku) Prosze o szybka odpowiedz
OdpowiedzUsuńbrzmi bardzo smacznie!
Usuńjeśli jest możliwość to proponuję, do kwaśnej herbaty dodać trochę rumu, jeśli nie, to wystarczy kwaśna herbata - nawet bez cukru :)
Dzien dobry a jak tan biszkopt polac tym ponczem?i ile tego zeby niebyl za mokry? Dziekuje
OdpowiedzUsuńPolewamy tak jak na zdjęciu, łyżeczką, niewielkimi porcjami.
UsuńJa nie lubię gdy biszkopt jest bardzo wilgotny, ilość ponczu zależy od upodobań. Powiedźmy 5 +/- łyżek ponczu, na średniej wielkości blat biszkoptu.
czy mogę nasączyć tort śmietankowy syropem ananasowym????
OdpowiedzUsuńnie będzie on za słodki
oczywiście, że tak :) syrop ananasowy owszem słodki, ale bez przesady.... da radę - można dodać trochę mniej cukru do śmietany :)
UsuńWitam chce zrobic tradycyjny tort czekoladowy ale kompletnie nie wiem jaki poncz bedzie dobry ponieważ ważne jest to by w torcie nie bylo ani odrobiny alkoholu, pomozcie
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo proszę o radę jaki poncz najlepiej by pasował do tortu owocowego z wiśni z czekoladowym biszkoptem i bitą śmietaną. Dodam, że poncz musi być bezalkoholowy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że herbata słodko-kwaśna się tu doskonale nada. Czyli herbata, sok z cytryny, cukier.
UsuńPrzeczytałam wszystkie komentarze, by nie zawracać autorom głowy, ale po przeczytaniu oszalałam i już nie wiem jaki poncz wybrać;))) mój tort nie będzie typowym biszkoptem, będzie to ciasto na bazie czekolady, jajek, odrobiny mąki migdałowej przekładany dwoma kremami: jeden z mleka kokosowego, drugi na bazie mleka kokosowego z czekoladą lub kakao. Myślałam o ponczu nr 2 lub 3, dobrym torem myślę?;)) Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry tor :) Jeszcze brzoskwinie świetnie się komponują z mleczkiem kokosowym - więc jeśli jest otwarta puszka to można wykorzystać sok :)
UsuńOpis brzmi bardzo smakowicie, więc z pewnością tort będzie pyszny. Pozdrawiam :)
A do tortu z kremem kakaowym, dzemem jagodowym badz porzeczkowym bedzie pasowal poncz herbaciano - cytrynowy? Na wierzch chcialabym dodac jeszcze truskawki, jagody albo brzoskwinie.
OdpowiedzUsuńPlanuje zrobic tort z kremem bazyliowym na bazie mascarpone i truskawkami. Zastanawiam sie jaki poncz bedzie pasowal. Myslalam o jakims na bazie zielonej herbaty. Co powinnam do niego dodac, zeby dobrze aie komponowal z caloscia? Moze macie jakies inne - trafniejsze propozycje? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy do biszkopta przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem brzoskwiń mogę użyć jako ponczu soku brzoskwiniowego z dodatkiem wody? Może jakiś inny pomysł na poncz do takiego tortu ktoś zaproponuje? Dodam, że to dla dzieci będzie przeznaczony.
OdpowiedzUsuńWitam,upiekłam dzisiaj biszkopt i będzie z niego tort z kremem czekoladowym. Myślałam o ponczu z herbaty i cukru. czy to wystarczy? kiedy powinnam go polać? ile musi być przed nakładaniem kremu?
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńChcę zrobić tort z bitą śmietaną na gotowych spodach kakaowych z truskawkami z lekkiego syropu i kiwi pomiędzy spodami. Na wierzchu mandarynka i polane polewą czekoladową (śladowo). Czym nasączyć spody? Myślałam o wodzie z cytryną, wodzie z syropem z truskawek, likierem kawowym lub wiśniówką. Który będzie najlepszy (a może inny) i w jakich proporcjach zrobić poncz?
Kiedyś nauczyłam się robić tort kawowy. Nasączałam wtedy ciasto syropem cynamonowym z Eterno. Taki pyszny wychodzi, że mniam!
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim poncz z martini bianco z cytryną i cukrem, należy go też rozcienczyc wodą. Świetnie nadaje się do tortu z malinami ale pasuje do wszystkich owoców :-)
OdpowiedzUsuńWitam, a ja robie tort z masa m cukierkow michalkow i dzemu Z czarnej porzeczki. Czy moge prosic o propozycję nasaczenia biszkoptu? Bede bardzo wdzięczna:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobic tort: czekoladowy biszkopt i krem: mascarpone, kremowka i biala czekolada. Dodatkowo przelozony konfitura z czarnej porzeczki. Jaki poncz do tego bedzie najlepszy?
Dziekuje i pozdrawiam
Czy herbata może być malinowa ?krem jest z bitej smietany mascarpone i malin a biszkopt z dodatkiem kakao.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzy jasny biszkopt mogę nasączyć kawą? Będzie przełożony budyniem, dzemem morelowym i śmietana z mascarpone i czekolada. Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuń