piątek, 13 kwietnia 2012

CZYM NASĄCZYĆ BISZKOPT DO TORTU?


To bardzo ważne pytanie, dlatego postanowiłyśmy poświęcić mu osobny post. 
Odpowiednie nasączenie biszkoptu ma ogromny wpływ na smak tortu. I jak to w kuchni, możliwości jest bardzo wiele. Podstawowy podział to poncze z alkoholem i bez.


 Ważne jest by poncz współgrał ze smakiem wybranych przez nas dodatków do tortu. Czyli, jeśli tort jest owocowy, poncz też powinien zawierać nutę owocową, jeśli robimy tort kawowy, poncz powinien być zrobiony na bazie kawy i najczęściej alkoholu, jaki kto lubi. Dodatek nawet najmniejszej ilości alkoholu, wyostrza i poprawia smak ponczu więc i całego tortu, dodatek zbyt dużej ilości procentów zdominuje smak. Odpowiednio skomponowanym ponczem możemy nadać charakter całemu wypiekowi. Jeśli robimy tort śmietanowy i do ponczu dodamy np. wiśniówki, jej aromat wzbogaci smak. Tort ze słodkim kremem maślanym można "odświeżyć" ponczem cytrusowym (limonka, cytryna).


Mamy dla Was kilka przepisów na nasze ulubione poncze.


PONCZ I
lekko osłodzona herbata, whisky, kilka kropel soku z cytryny
Ten poncz wykorzystałyśmy miedzy innymi w torcie - płyta winylowa, który znajdziecie na blogu.


PONCZ II
woda, odrobina cukru, sok z cytryny, szampan
Wykorzystany w torcie dla magistra - też na blogu.

PONCZ III
kawa, cukier, wiśniówka


A dla naszych milusińskich, poncz bezalkoholowy, czyli baza to woda z cukrem i dodatek soku owocowego.


Nie polecamy i same nigdy nie stosujemy w naszych ponczach sztucznych esencji i aromatów. Naszym zdaniem psują one tylko smak tortu i są całkowicie zbędne.


EWA i GOSIA

96 komentarzy:

  1. Świetny post - a wydawałoby się że poncz to tylko dodatek...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to często bywa dodatki tworzą całość. Kiedyś dostałam na talerzyku mokrą paćkę - czyli kawałek tortu, z którego wyciekał "poncz" w smaku podobnym zupełnie do niczego - szkoda pracy i pieniędzy a rozczarowanie gości???
      Ale coś mi się zdaje, że wiesz o czym mowa :-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałam z ponczu nr III (kawa i wiśniówka): świetny!!!
    Do tortu ze śmietaną przepysznie się komponuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy możecie mi doradzić którym ponczem najlepiej nasączyć tort z masą mascarpone? Proooszę, help, bo nie chcę zaliczyć wtopy ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy poncz powinien się sprawdzić, mascarpone jest dość "syte" proponujemy żeby przełamać go ponczem kwaskowym i może z nutą alkoholu, czyli sporo soku z cytryny odrobina cukru, herbata i kieliszek np. brandy, albo wiśniówki, ale czysta wódka też może być. Poncz musi być smaczny, słodko kwaśny, nigdy tylko kwaśny i tylko słodki.
      powodzenia

      Usuń
  5. Dziękuję za odpowiedź, to cenne wskazówki, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    Chcę zrobić tort Owocowy z owoców truskawka i jagoda czym powinien być taki tort nasączony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam dokładnie taki tort i nasączyłam go ponczem numer 1 ;) był super.

      Usuń
  7. Zajrzałam tutaj bo właśnie ugotowałam "budyń" z 4 łyżek soku cytrynowego, skórki otartej z cytryny, 150 g cukru I 2 dużych , całych, jajek. Dodam go po ostudzeniu do "puchu" z 200g masła. Jakiego ponczu powinnam użyc, zważywszy, że tort jeść będzie córka-kierowca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że krem jest mocno cytrynowy - on będzie dominował smakiem. Lekka, słodka herbata z odrobiną soku z cytryny i łyżką czegoś mocniejszego (np. nalewki ;) będzie jak najbardziej na miejscu. Łyżka "procentów" z pewnością nie wpłynie negatywnie na kierowcę a zdecydowanie podkręci i zaostrzy smak tortu.
      Pozdrawiamy.

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała strona. Jutro zabieram się za pieczenie tortu na urodziny mojego synka i będę wdzięczna za pomoc. Pomyślałam o kremie śmietanowym z dodatkiem świeżo kandyzowanej skórki pomarańczowej. Niestety nie mam pomysłu na poncz. Może sok z pomarańczy i cytryny z dodatkiem cukru i odrobiny kawy? Co o tym myślicie? A może mogłybyście coś mi doradzić?

    OdpowiedzUsuń
  10. Krem ze skórką brzmi bardzo smakowicie, nie jestem natomiast pewna co do połączenia soku pomarańczowego z kawą - nie są to raczej moje smaki. Proponuję mocną herbatę earl-grey z cukrem i sokiem z cytryny bądź pomarańczy i odrobiną procentów (np.łyżką nalewki owocowej).
    Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  11. poncz jest konieczny do tortu. nigdy nie piekłam, dlatego pytam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Raczej tak. Jeśli biszkopt nie będzie nasączony będzie za suchy i nie połączy się z kremem. A dodatkowo, dzięki ponczowi, można dodać dodatkowy ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za odpowiedź. Gdzieś wyczytałam, że wystarczy nasączyć czarną, mocną herbatą. Coo tym myślicie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, nie, nie. To stanowczo za mało, tort będzie mdły, trzeba dodać cytryny, może kapkę alkoholu, no i szczyptę cukru.

      Usuń
    2. I jeszcze jedno. Poncz ma być po prostu smaczny i tyle.

      Usuń
  14. a jakie są proporcje takiego ponczu? proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
  15. nasze propozycje są w poście powyżej

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapytam innaczej...Będę korzystać z waszego ponczu nr III ....ile kawy?cukru? i wiśniówki mam urzyć ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taj jak napisałam, poncz musi być smaczny, smaki mają się równoważyć, nie za słodki, nie za cierpki, nie za mocny. Taki w sam raz dla osoby która go robi, no i pamiętamy też o gościach. Wiśniówki są różne - jedne bardzo słodkie inne mniej, kawy też są różne. Proszę smakować.

      Usuń
    2. diękuję bardzo. :)

      Usuń
  17. Czy to zerżnięte z waszego bloga? http://www.mporady.pl/jak-nasaczyc-biszkopt.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko, zdecydowanie tak. Dziękujemy za sygnał, spróbujemy coś z tym zrobić.

      Usuń
    2. Po naszej interwencji post skasowano, zobaczymy, czy już nie wróci. Jeszcze raz dziękujemy za informację.

      Usuń
    3. Czym nasaczyc tort z kremem o smaku czekoladowym i ajerkoniakowym?

      Usuń
    4. Oba kremy są dość aromatyczne i bogate w smaku, polecam poncz kwaskowy, koniecznie jeśli to możliwe z alkoholem. Czyli np. herbata, sok z cytryny, wódka - whisky. Tak, by uzyskać smaczny napitek, lekko słodki, mocno kwaśny

      Usuń
  18. A czy do biszkopta z masa jablkowo-smietankowa moge uzyc ponczu na bazie likieru smietankowo-czekoladowego? Nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac, ale moze gdyby likier rozcienczyc z woda i skropic biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zestawienie smakowe brzmi całkiem nieźle, może likier rozcieńczyć sokiem z cytryny, jeśli jest słodki to dobrze mu zrobi.

      Usuń
  19. A czym nasączyć tort na jasnym biszkopcie z kremem ze śmietany i mascarpone dla matki karmiącej piersią niemowlę (odpada więc kawa, alkohol i cytrusy)? Może być jakaś ciekawa smakowo herbata z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata smakowa jak najbardziej tak, ale nie ta aromatyzowana chemicznie, tylko naturalna, bo jeśli miałaby to być chemia, to już lepiej dać sok z cytryny. Będzie zdrowiej.
      Może też być kwaskowaty sok owocowy - pigwa byłaby doskonała, mocna czarna herbata i odrobina cukru.

      Usuń
  20. Czym można nasączyć tort dla dziecka: jasny biszkopt przełożony masą śmietanową z mascarpone i czekoladowymi wiórkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej, herbata, sok z cytryny, trochę cukru - ma być słodko kwaśny, smaczny.

      Usuń
  21. czym można nasącz tort z kiwi proszę o pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu powinien się sprawdzić poncz herbaciany;( herbata z cytryną i cukrem, smaczna, lekko kwaskowa) Można również dodać nutę pomarańczy; sok z pomarańczy z cukrem - oczywiście naturalny, bo te z kartonów smakują sztucznie.
      Powodzenia :)

      Usuń
  22. czym nasaczyc tort z kremem czekoladowo-waniliowym i konfitura z malin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem czekoladowy i maliny to dość mocne intensywne smaki, poncz zatem powinien być kwaskowo słodki dla równowagi - prostota - herbata, cytryna cukier i jeśli to możliwe kapka wódki, lub whisky.

      Usuń
  23. Witam, czym nasączyć kakaowy biszkopt, przełożony kremem-masą kokosową?
    To nie tort tylko ciasto - upiekłam i było smaczne ale trafiłam na informację o nasączaniu biszkoptu celem wzbogacenia smaku i będę wdzięczna za wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt czekoladowy najchętniej nasączam słodką herbatą z dodatkiem whisky.
      Myślę, że do ciasta z masą kokosową będzie też pasować dodatek rumu.

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję, zrobię raz z whisky a drugi raz z rumem.
      dodawałam rumu do masy kokosowej ale był słabo wyczuwalny. tym razem nasączę ów biszkopt. pozdrawiam!

      Usuń
  24. Witam!
    Chciałam zrobić tort kakaowy z kremem z mleka w proszku ( milky way) :)
    Czym mogę go nasączyć? Myslałam o rumie ale nie jestem za bardzo przekonana;/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rum jak najbardziej, ale nie w czystej postaci. Trzeba zrobić smacznego drinka lub dolać do herbaty :)

      Usuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy do kremu cytrynowego na bazie mascarpone pasuje nasączenie biszkoptu słodką herbatą ale z dodatkiem cytrynówki zamiast wódki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, proszę tylko pamiętać by poncz był dosłodzony, słodko - kwaśny, smaczny. Żeby tort nie był zbyt kwaśny.

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno najpierw spróbuję bo cytrynówka wyszła dosyć kwaśna ;)

      Usuń
  27. bardzo mi pomogl ten post bo ciagle wlasnie zastanwialam sie jak nasaczyc biszkopta :D

    OdpowiedzUsuń
  28. a czym nasączyć tort z kremem czekoladowym i waniliowym?:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chciałabym upiec biszkopt kakaowy i do tego krem czekoladowy, czy będzie do tego pasował dżem wiśniowy i czym go nasączyć? Pomyślałam o wiśniówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada i kawa, aż się prosi o coś kwaskowatego, dżem wiśniowy będzie dobry byleby nie był za słodki, nasączyć można wiśniówką i może troszkę cytryny.

      Usuń
  30. Potrzebuję pomocy. Nie wiem czym nasączyć tort :). Tort będzie z masy budyniowej na bazie soku z cytryny z brzoskwiniami,a masa do ozdoby będzie budyniowa. Obydwie masy z dodatkiem masła. Alkohol nie wchodzi za bardzo w grę,bo tort będą jadły dzieci i ciężarna :). Bardzo proszę o pomoc :) .

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy może być jakiś kompot,truskawkowy,wiśniowy,z czerwonej porzeczki? Sok z brzoskwiń?

    OdpowiedzUsuń
  32. Jaki poncz powinnam zrobić to tortu z masą śmietanową z mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam, planuje zrobic tort z kremem http://w-zielonej-kuchni.blogspot.co.uk/2014/12/krem-kinder-bueno.html?m=1 czy poncz z cytryna bedzie pasował?
    Prosze o szybka odpowiedz

    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo, herbata z cytryną lub woda z cytryną sprawdzą się idealnie.

      Pozdrawiamy.

      Usuń
  34. Witam planuje zrobić tort dla synka biały biszkopt, bita śmietana z mleka kokosowego ( dieta bezmleczna ) i fruzelina malinowa . Czy takie polaczenie smaków może być smaczne? Czym nasaczyc tort? Z góry dziękuje za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to może się sprawdzić, ale proszę pamiętać, że smak kokosowy jest bardzo intensywny i potrzeba mu przeciwwagi, dobrze żeby fruzelina była kwaskowa.

      Usuń
  35. A czym nasaczyc przy takim zestawienu?
    Czy maliny to najlepszy wybór-może
    jakieś inne owoce lepiej pasują do smietanyz mleka kokosowego? Zastanawiałam się też nad torem biszkopt z kremem z mleka migdalowego budyniu i margaryny (niestety nie możemy masła)- jakie owoce i poncz mogą współgrac z takim kremem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczkiem kokosowym świetnie współgrają brzoskwinie i ananasy - trochę egzotycznie, wtedy do nasączenia można użyć syropu z puszki, bardzo polecam takie zestawienie smaków.

      Usuń
  36. Witam jesli mam tort z bits smietana biala czekolada, I mascarpone to jaki wtedy poncz, do tego chce dodac swieze truskawki, myslalam ze do dam likieru wisniowego ale czy nice zmieni mi calosci smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dawaj likieru wiśniowego do truskawek, bo się pogryzą.
      Jeśli truskawki, to z alkoholi najlepszy do nasączania będzie szampan albo biały rum.
      Z uwagi na białą czekoladę dałabym rum, bo złamie jej mdły smak, nie przekreślając jednocześnie smaku truskawek.

      Usuń
  37. Witam.bede robic(na drugie ur mojego synka)tort smietankowo truskawkowy.czym nasaczuc biszkopt by nie bylo wtpy na przyjeciu?z gory dziekuje za odppwiedz

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam, bardzo proszę o radę jak poncz ( koniecznie bez alkoholu) dac do tortu który ma być mega czekoladowy ( z kremem z nutelli) i nie chciałabym to niego mieszać kwaskowatych - owocowych smaków nawet dla tzw. równowagi
    Czy nasączyć go kawą? może kawą aromatyzowaną orzechową żeby podkreślić smak nutelli i może taką niesłodzoną żeby nie przesłodzić całości?

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam. Za tydzień są urodziny mojej córki. Również mam problem z ponczem. Chcę zrobić tort śmietankowy z frużeliną malinową, tylko nie wiem jaki zrobić poncz.. :/ No i nie wiem też jaką dekorację tortu.. POMOCY.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tort dla dziecka, to oczywiście bez procentów. Proponuję herbata, sok z cytryny, cukier - powinna wyjść słodko kwaśna herbatka.
      Co do dekoracji to jest temat rzeka. Tort moszna ozdobić bitą śmietaną wyciskaną w rozetki z worka cukierniczego z odpowiednią tylką, czyli nakładką która kształtuje śmietanę, można poukładać owoce, możliwości jest tak wiele, że trudno je opisać w jednej krótkiej wiadomości. Po inspirację zapraszamy na bloga, jest dużo zdjęć.

      Usuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  41. witam, jaki poncz zrobic do tortu rafaello (masa budyniowa utarta z masłem + kokos migdały i advocad do smaku) Prosze o szybka odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzmi bardzo smacznie!
      jeśli jest możliwość to proponuję, do kwaśnej herbaty dodać trochę rumu, jeśli nie, to wystarczy kwaśna herbata - nawet bez cukru :)

      Usuń
  42. Dzien dobry a jak tan biszkopt polac tym ponczem?i ile tego zeby niebyl za mokry? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewamy tak jak na zdjęciu, łyżeczką, niewielkimi porcjami.
      Ja nie lubię gdy biszkopt jest bardzo wilgotny, ilość ponczu zależy od upodobań. Powiedźmy 5 +/- łyżek ponczu, na średniej wielkości blat biszkoptu.

      Usuń
  43. czy mogę nasączyć tort śmietankowy syropem ananasowym????
    nie będzie on za słodki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że tak :) syrop ananasowy owszem słodki, ale bez przesady.... da radę - można dodać trochę mniej cukru do śmietany :)

      Usuń
  44. Witam chce zrobic tradycyjny tort czekoladowy ale kompletnie nie wiem jaki poncz bedzie dobry ponieważ ważne jest to by w torcie nie bylo ani odrobiny alkoholu, pomozcie

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam, bardzo proszę o radę jaki poncz najlepiej by pasował do tortu owocowego z wiśni z czekoladowym biszkoptem i bitą śmietaną. Dodam, że poncz musi być bezalkoholowy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że herbata słodko-kwaśna się tu doskonale nada. Czyli herbata, sok z cytryny, cukier.

      Usuń
  46. Przeczytałam wszystkie komentarze, by nie zawracać autorom głowy, ale po przeczytaniu oszalałam i już nie wiem jaki poncz wybrać;))) mój tort nie będzie typowym biszkoptem, będzie to ciasto na bazie czekolady, jajek, odrobiny mąki migdałowej przekładany dwoma kremami: jeden z mleka kokosowego, drugi na bazie mleka kokosowego z czekoladą lub kakao. Myślałam o ponczu nr 2 lub 3, dobrym torem myślę?;)) Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry tor :) Jeszcze brzoskwinie świetnie się komponują z mleczkiem kokosowym - więc jeśli jest otwarta puszka to można wykorzystać sok :)
      Opis brzmi bardzo smakowicie, więc z pewnością tort będzie pyszny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  47. A do tortu z kremem kakaowym, dzemem jagodowym badz porzeczkowym bedzie pasowal poncz herbaciano - cytrynowy? Na wierzch chcialabym dodac jeszcze truskawki, jagody albo brzoskwinie.

    OdpowiedzUsuń
  48. Planuje zrobic tort z kremem bazyliowym na bazie mascarpone i truskawkami. Zastanawiam sie jaki poncz bedzie pasowal. Myslalam o jakims na bazie zielonej herbaty. Co powinnam do niego dodac, zeby dobrze aie komponowal z caloscia? Moze macie jakies inne - trafniejsze propozycje? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Czy do biszkopta przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem brzoskwiń mogę użyć jako ponczu soku brzoskwiniowego z dodatkiem wody? Może jakiś inny pomysł na poncz do takiego tortu ktoś zaproponuje? Dodam, że to dla dzieci będzie przeznaczony.

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam,upiekłam dzisiaj biszkopt i będzie z niego tort z kremem czekoladowym. Myślałam o ponczu z herbaty i cukru. czy to wystarczy? kiedy powinnam go polać? ile musi być przed nakładaniem kremu?

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam.

    Chcę zrobić tort z bitą śmietaną na gotowych spodach kakaowych z truskawkami z lekkiego syropu i kiwi pomiędzy spodami. Na wierzchu mandarynka i polane polewą czekoladową (śladowo). Czym nasączyć spody? Myślałam o wodzie z cytryną, wodzie z syropem z truskawek, likierem kawowym lub wiśniówką. Który będzie najlepszy (a może inny) i w jakich proporcjach zrobić poncz?

    OdpowiedzUsuń
  52. Kiedyś nauczyłam się robić tort kawowy. Nasączałam wtedy ciasto syropem cynamonowym z Eterno. Taki pyszny wychodzi, że mniam!

    OdpowiedzUsuń
  53. Polecam wszystkim poncz z martini bianco z cytryną i cukrem, należy go też rozcienczyc wodą. Świetnie nadaje się do tortu z malinami ale pasuje do wszystkich owoców :-)

    OdpowiedzUsuń
  54. Witam, a ja robie tort z masa m cukierkow michalkow i dzemu Z czarnej porzeczki. Czy moge prosic o propozycję nasaczenia biszkoptu? Bede bardzo wdzięczna:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  55. Witam
    Zamierzam zrobic tort: czekoladowy biszkopt i krem: mascarpone, kremowka i biala czekolada. Dodatkowo przelozony konfitura z czarnej porzeczki. Jaki poncz do tego bedzie najlepszy?
    Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  56. Czy herbata może być malinowa ?krem jest z bitej smietany mascarpone i malin a biszkopt z dodatkiem kakao.

    OdpowiedzUsuń
  57. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  58. Czy jasny biszkopt mogę nasączyć kawą? Będzie przełożony budyniem, dzemem morelowym i śmietana z mascarpone i czekolada. Bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń