Na 18 sztuk przepysznych, marchewkowych muffinek potrzebujemy:
40 dkg drobno startej marchwi
15 dkg pokrojonego w kostkę jabłka
15 dkg pokrojonych orzechów włoskich
30 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
3 jajka
200 ml oleju roślinnego
2 płaskie łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Na wysokich obrotach ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem, zmniejszamy obroty i dodajemy cienkim strumieniem olej. Następnie, dalej mieszając dodajemy marchew, mąkę i przyprawy. Na koniec wsypujemy orzechy i jabłka i wszystko dobrze mieszamy. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut, aż patyczek włożony w muffinkę będzie suchy po wyjęciu.
Muffinki marchewkowe wyglądają i smakują naprawdę świetnie, a ozdobione serkiem mascarpone są po prostu bajeczne.
Muffinki marchewkowe to świetne urozmaicenie drugiego śniadania, które możemy wziąć do pracy albo dać dzieciom do szkoły. A jeśli coś zostanie to wieczorem możemy zaprosić sąsiadów...:-))
Przypominamy również przepis na ciasto marchewkowe gdzie znajdziecie podpowiedź jak zrobić krem toffi, który wspaniale pasuje również do muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz