Czy ktoś wie, jak ma smakować ciasto marchewkowe?
Znalazłam fajny przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa, orzechów,
migdałów i wiórków kokosowych - tutaj, ale jak to często ze mną bywa
lekko go zmodyfikowałam. Zamiast migdałów dodałam orzechy laskowe
(bo akurat miałam), a krem zamiast kokosowy zrobiłam toffi
(bo miałam puszkę masy kajmakowej :-).
Znalazłam fajny przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa, orzechów,
migdałów i wiórków kokosowych - tutaj, ale jak to często ze mną bywa
lekko go zmodyfikowałam. Zamiast migdałów dodałam orzechy laskowe
(bo akurat miałam), a krem zamiast kokosowy zrobiłam toffi
(bo miałam puszkę masy kajmakowej :-).
Modyfikacje okazały się bardzo udane, kawałki orzechów laskowych dodały
wyjątkowego smaczku i bardzo dobrze współgrały z kremem toffi.
Samo ciasto, jak dla mnie mało słodkie, z dodatkiem pysznego kremu było w sam raz.
A oto przepis na pyszny krem toffi
(wcale nie zbyt słodki).
Do miski włożyć serek, dodać do niego masę kajmakową i wymieszać (najlepiej
mikserem) aż powstanie gładki krem.
Do powstałej masy wmieszać delikatnie
ubitą z cukrem śmietanę. Gotowe!
Kremu jest na tyle dużo, że możemy przełożyć nim ciasto o średnicy 26 cm przekrojone
na trzy części. Ciasto należy wstawić do lodówki przynajmniej na parę godzin
(a jak dacie radę to na całą noc ;-).
wyjątkowego smaczku i bardzo dobrze współgrały z kremem toffi.
Samo ciasto, jak dla mnie mało słodkie, z dodatkiem pysznego kremu było w sam raz.
A oto przepis na pyszny krem toffi
(wcale nie zbyt słodki).
Krem Toffi
1 puszka masy kajmakowej
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
Do miski włożyć serek, dodać do niego masę kajmakową i wymieszać (najlepiej
mikserem) aż powstanie gładki krem.
Do powstałej masy wmieszać delikatnie
ubitą z cukrem śmietanę. Gotowe!
Kremu jest na tyle dużo, że możemy przełożyć nim ciasto o średnicy 26 cm przekrojone
na trzy części. Ciasto należy wstawić do lodówki przynajmniej na parę godzin
(a jak dacie radę to na całą noc ;-).
Ciasto marchewkowe
300gr drobno startej marchewki
100gr pokrojonego ananasa
70gr mieszanki pokrojonych orzechów (włoskich i laskowych)
80gr wiórków kokosowych
300gr mąki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1i1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
225ml oleju
Jajka ubić z cukrem na gęsty krem, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty i wlać małym strumieniem olej. Dodać do tego marchewkę, orzechy, ananas i wiórki kokosowe - wymieszać. Do mąki wsypać przyprawy, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia - dodawać po trochu do masy marchewkowej i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26cm i piec ok 70 minut w 160 stopniach.
Schłodzone ciasto marchewkowe z kremem toffi dobrze się kroi i pięknie
wygląda udekorowane paseczkiem marchewki.
Dekoracja:
Paseczki marchewki (wycięte nożykiem do obierania warzyw) lekko obgotować w soku pozostałym z ananasów
i po ostygnięciu delikatnie zawiązać.
Miałam okazję zjeść aż 2 kawałki tego pysznego ciasta (dzieki Ewciu:), naprawdę smakowite z tym kremem. Polecam. Ola
OdpowiedzUsuńZnakomity torcik i świetne smaki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzdjęcie z marchewkowo-tortowym Pac-manem jest super! :) myślę, że połączenie marchewkowego smaku z toffi jest pyszne, ja do tej pory zawsze robiłam z kremem waniliowo-śmietankowym, ale chyba się skuszę na Twoją inspirację... :) Nataszken
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco! Pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę jest pyszne, więc warto je zrobić ;-)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Uwielbiam ciacha marchewkowe! Ale z toffi jeszcze nie próbowałam... Chyba zostanę częstym bywalcem na twoim blogu :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy, zapraszamy..:-)
UsuńA jak się weźmiesz za pieczenie, to parę kawałków czekolady do ciasta z pewnością nie zaszkodzi...mniam.