wtorek, 12 czerwca 2012

TORT NA EURO 2012


Tym razem tort na zimno w barwach narodowych. Idealny na na spotkania podczas turnieju EURO. Doskonale studzi emocje, a jego delikatny smak łagodzi obyczaje.

Warstwy białe to waniliowy serek homogenizowany, cukier do smaku i żelatyna.
Warstwy czerwone to zmiksowane truskawki, cukier do smaku i żelatyna.





Do tortu o średnicy 25cm potrzeba:
800g serka homogenizowanego waniliowego
80dkg truskawek
cukier 
4 czubate łyżki żelatyny










Serek dosładzamy do smaku i dzielimy na pół i jedną połowę mieszamy z rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody, czubatą łyżką żelatyny. Serek powinien mieć temperaturę pokojową, a rozpuszczona żelatyna powinna być ciepła. W ten sposób zdążymy dokładnie wmieszać żelatynę w serek zanim zacznie tężeć i tworzyć niechciane kluchy. Masę wlewamy do wyłożonej folią spożywczą tortownicy i schładzamy.
Kiedy masa serowa stężeje, wylewamy na nią masę truskawkową -  zmiksowaną połowę truskawek, dosłodzonych do smaku z czubatą łyżką żelatyny, przygotowanej jak wyżej. Zmiksowane truskawki nie powinny być zimne, żeby tak jak w przypadku serka, nie zrobiły się kluchy ze zbyt szybko tężejącej żelatyny. Masę truskawkową, trzeba delikatnie wylewać na biały spód, by go nie uszkodzić i uniknąć nierówności po przekrojeniu ciasta.
Całość pozostawić w lodówce do stężenia. Powtarzamy wszystko jeszcze raz z pozostałym serkiem i truskawkami. 

Podajemy w przerwie meczu rozentuzjazmowanym kibicom.






Kto wygra mecz??????



1 komentarz:

  1. Super! Jednak to co najprostsze jest najlepsze!
    Pozdrawiam z Gdyni

    OdpowiedzUsuń