wtorek, 25 września 2012

JAK ZROBIĆ BEZĘ DOSKONAŁĄ

Beza jest idealna do wszelkich deserów - słodka, lekka i chrupiąca.
Jest doskonała jako samodzielna, słodka przekąska w formie małych uroczych bezików, 
jak również jako dodatek do większej całości - np w torcie czekoladowo bezowym lub 
kawowym z orzechową skorupką.


Na dwa blaty bezowe o średnicy ok 25 cm potrzebujemy

4 białka
20 dkg cukru
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz skrobie ziemniaczaną i ubijamy do rozpuszczenia cukru - ok 4 - 5 minut. Białka powinny być sztywne i lśniące. Na papierze do pieczenia możemy odrysować dwa koła, lub dowolny kształt jaki jest nam potrzebny i rozprowadzamy na nim naszą pianę z białek. Wsadzamy do piekarnika  nastawionego  na termoobieg z temperaturą 130 stopni na godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezę w środku do całkowitego ostudzenia.

Jeśli z podanej ilości zrobimy jeden blat, będzie on grubszy i będzie potrzebował więcej czasu aby całkowicie wyschnąć. Jeśli zrobimy małe beziki, mogą być one suszone trochę krócej. Ubita piana bardzo dobrze się barwi, więc dodając barwników (np w proszku) łatwo zrobić kolorowe, efektowne pyszności np dla dzieciaków.
Do ubitej piany możemy dodać np utarte migdały, orzechy lub czekoladę - pamiętajmy, że dodatki należy wmieszać na samym końcu - już po uzyskaniu gładkiej, lśniącej piany.
Kształt bezy możemy uzyskać rozprowadzając ją szpatułką lub wyciskając z rękawa cukierniczego (lub z plastikowej torebki z obciętym rożkiem). W ten sposób możemy zrobić literki, kwiatki lub listki do dekoracji tortu lub babeczek.


Bezę możemy przygotować wcześniej, ponieważ przechowywana w suchym miejscu 
może przetrwać bardzo długo - pod warunkiem, że rodzina nie wie o jej istnieniu ;-)) 
Wystarczy potem przełożyć ją bitą śmietaną np. z dodatkiem kawy, posypać ulubionymi owocami lub polać owocowym sosem i mamy gotowy wspaniały deser :-)



10 komentarzy:

  1. Beza to foworytką w moim domu! wszyscy ją uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i to mi było potrzebne - nigdy mi beza nie wychodzi choć przeciez jest taka prosta ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że nasz post zmieni ten stan rzeczy i teraz będziesz robić wspaniałą bezę co weekend :-D

      Usuń
  3. dziękuje za przepis na ta beze, mój syn ma w niedzielę urodziny i obiecałam tort bezowy. trzymajcie kciuki. pozdrawiam jadzia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Powodzenia, koniecznie napisz jak ci poszło!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis na beze

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam pytanie odnosnie przekładania toru bezą. Czy ona nie zmięknie , jeśli wieczorem zrobię tort, który będzie podany dopiero na drugi dzień po południu? Tort przechowuję w lodówce pod przykryciem, żeby nie zbierał zapachów. Czy ten tort trzeba robić przed samym podaniem?
    pozdrawiam Marzena

    PS. Pyszności serwujecie dziewczyny, nie wiadomo na co sie zdecydować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem do tortu z bezą nie może być "mokry" tj, np czysta bita śmietana, musi być bardziej tłusty np, z dodatkiem mascarpone lub roztopionej czekolady - jak w naszym torcie czekoladowo bezowym, sprawa dotyczy tortów bezowych jak również mieszanych; beza/biszkopt. Mam nadzieję, że coś pomogłam :) Życzę samych sukcesów!

      Usuń