Beza jest idealna do wszelkich deserów - słodka, lekka i chrupiąca.
Jest doskonała jako samodzielna, słodka przekąska w formie małych uroczych bezików,
jak również jako dodatek do większej całości - np w torcie czekoladowo bezowym lub
kawowym z orzechową skorupką.
jak również jako dodatek do większej całości - np w torcie czekoladowo bezowym lub
kawowym z orzechową skorupką.
Na dwa blaty bezowe o średnicy ok 25 cm potrzebujemy
4 białka
20 dkg cukru
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz skrobie ziemniaczaną i ubijamy do rozpuszczenia cukru - ok 4 - 5 minut. Białka powinny być sztywne i lśniące. Na papierze do pieczenia możemy odrysować dwa koła, lub dowolny kształt jaki jest nam potrzebny i rozprowadzamy na nim naszą pianę z białek. Wsadzamy do piekarnika nastawionego na termoobieg z temperaturą 130 stopni na godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezę w środku do całkowitego ostudzenia.
Jeśli z podanej ilości zrobimy jeden blat, będzie on grubszy i będzie potrzebował więcej czasu aby całkowicie wyschnąć. Jeśli zrobimy małe beziki, mogą być one suszone trochę krócej. Ubita piana bardzo dobrze się barwi, więc dodając barwników (np w proszku) łatwo zrobić kolorowe, efektowne pyszności np dla dzieciaków.
Do ubitej piany możemy dodać np utarte migdały, orzechy lub czekoladę - pamiętajmy, że dodatki należy wmieszać na samym końcu - już po uzyskaniu gładkiej, lśniącej piany.
Kształt bezy możemy uzyskać rozprowadzając ją szpatułką lub wyciskając z rękawa cukierniczego (lub z plastikowej torebki z obciętym rożkiem). W ten sposób możemy zrobić literki, kwiatki lub listki do dekoracji tortu lub babeczek.
Do ubitej piany możemy dodać np utarte migdały, orzechy lub czekoladę - pamiętajmy, że dodatki należy wmieszać na samym końcu - już po uzyskaniu gładkiej, lśniącej piany.
Kształt bezy możemy uzyskać rozprowadzając ją szpatułką lub wyciskając z rękawa cukierniczego (lub z plastikowej torebki z obciętym rożkiem). W ten sposób możemy zrobić literki, kwiatki lub listki do dekoracji tortu lub babeczek.
Bezę możemy przygotować wcześniej, ponieważ przechowywana w suchym miejscu
może przetrwać bardzo długo - pod warunkiem, że rodzina nie wie o jej istnieniu ;-))
Wystarczy potem przełożyć ją bitą śmietaną np. z dodatkiem kawy, posypać ulubionymi owocami lub polać owocowym sosem i mamy gotowy wspaniały deser :-)
Poproszę jedną :) pyszności!
OdpowiedzUsuńBeza to foworytką w moim domu! wszyscy ją uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńi to mi było potrzebne - nigdy mi beza nie wychodzi choć przeciez jest taka prosta ;-(
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że nasz post zmieni ten stan rzeczy i teraz będziesz robić wspaniałą bezę co weekend :-D
Usuńdziękuje za przepis na ta beze, mój syn ma w niedzielę urodziny i obiecałam tort bezowy. trzymajcie kciuki. pozdrawiam jadzia.
OdpowiedzUsuńPowodzenia, koniecznie napisz jak ci poszło!!!!
OdpowiedzUsuńsuper przepis na beze
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie odnosnie przekładania toru bezą. Czy ona nie zmięknie , jeśli wieczorem zrobię tort, który będzie podany dopiero na drugi dzień po południu? Tort przechowuję w lodówce pod przykryciem, żeby nie zbierał zapachów. Czy ten tort trzeba robić przed samym podaniem?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Marzena
PS. Pyszności serwujecie dziewczyny, nie wiadomo na co sie zdecydować :-)
Krem do tortu z bezą nie może być "mokry" tj, np czysta bita śmietana, musi być bardziej tłusty np, z dodatkiem mascarpone lub roztopionej czekolady - jak w naszym torcie czekoladowo bezowym, sprawa dotyczy tortów bezowych jak również mieszanych; beza/biszkopt. Mam nadzieję, że coś pomogłam :) Życzę samych sukcesów!
Usuń