Do popołudniowej kawy pasuje jak ulał, do śniadaniowej kawki
chyba jeszcze bardziej - tort kawowy z chrupiącymi, orzechowymi bezikami.
Wystarczająco słodki, dość kawowy i trochę alkoholowy - marzenie
każdego wielbiciela słodkości.
Bardzo łatwy do zrobienia i bardzo efektowny ;-)
Biszkopt - zobacz jak zrobić, nasączony osłodzonym, mocnym naparem kawy z
dodatkiem whisky, przełożony bitą śmietaną z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w małej ilości ciepłej wody). Wierzch posypany startą czekoladą i udekorowany czekoladowym biszkoptem oraz sezonowymi owocami.
Boki tortu obłożone zostały bezikami orzechowymi: jedno białko ubić z około 7 dkg cukru "na sztywno", dodać około 15 dkg mielonych orzechów
włoskich i dokładnie wymieszać.
Wyciskać na papier do pieczenia kształt "pałeczek" i piec ok 10 - 15 minut w 170 stopniach.
Zdjąć z papieru po ostygnięciu (podczas stygnięcia śmiesznie strzelają :-) i dopasować do wysokości naszego tortu. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Szybko, łatwo i przyjemnie:-D
Szybko, łatwo i przyjemnie:-D
Smacznego!
Prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, dziękujemy ;-))
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje.
OdpowiedzUsuń