środa, 6 czerwca 2012

TORT Z TRUSKAWKAMI


Tym razem dla mojej córeczki, z okazji jej urodzin, zrobiłam mały torcik z truskawkami.
Impreza była kameralna, kolejna duża jeszcze przed nami. Tort z truskawkami i kremem z mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady. 



Tort obłożyłam plastrami truskawek maczanych w rozpuszczonej łyżeczce żelatyny. Dzięki temu zabiegowi, truskawki nie puszczą soku i nie zwiędną przez noc, gdy cały tort się chłodzi. Pisałyśmy o tym tutaj



Nasze truskawki powoli się czerwienią, musiałam jeszcze skorzystać z truskawek od zaprzyjaźnionego rolnika spod Warszawy. Ekologiczne - bez sztucznych nawozów i oprysków, zupełnie tak jak nasze.


 

 Przepis na boski krem:

tabliczka białej czekolady
200g śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
1 opakowanie śmietanfix
2 łyżki cukru
Śmietanę ubić na sztywno z śmietanfixem i cukrem, mascarpone "rozkłócić" lekko mikserem i już ręcznie wmieszać w niego, dodawaną po trochu śmietanę. To tak przygotowanej masy dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Czekolada powinna być przestudzona, ale jeszcze ciągle płynna, dzięki temu dokładnie wmiesza się w masę.
Dobrze schłodzić, 2-3 godziny w lodówce.
Ta ilość kremu wystarczy do przełożenia i pokrycia z wierzchu tortu o średnicy 18cm.
Tort był pyszny, a najważniejsze, że smakował małej solenizantce.

3 komentarze:

  1. Sto lat! Sto lat dla kochanej Marysi od cioci i wujka z Gdyni. Tort wygląda wspaniale. Znowu nauczyłyście mnie czegoś nowego - truskawki moczone w żelatynie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. co do masy to, nie wiem co ale coś się lekko zważyło (chyba) może serek ma taką konsystencje - cała masa ma konsystencje jakby była zbudowana z mikro ziarenek - stawiam na albo śmietanę albo czekoladaach była za ciepła a masa za zimna... generalnie jest to toyle dziwne że nie przeszkadza - 3 razy wyjmowałam z lodówki i sprawdzałam czy na pewno się nadaje do dalszej obróbki)w ustach od razu się rozpuszcza wiec myślę że to bardziej czekolada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stawiam na serek mascarpone, jest bardzo chimeryczny i łatwo się waży mieszany np. z czekoladą. Może temperatura była nieodpowiednia (różnica temperatur pomiędzy składnikami kremu. A może zbyt długie ubijanie, tego mascarpone też nie lubi.

      Usuń