wtorek, 7 stycznia 2014

ROGALIKI Z CIASTA TWAROGOWEGO


Pod choinką znalazłam kolejną książkę kucharską z ciekawymi przepisami :) 
Oto pierwszy z nich; wypróbowałam i dzielę się nim bo naprawdę warto.
Samo ciasto bardzo szybkie do zrobienia, jest super elastyczne i świetnie się wałkuje. 
Pokuszę się o stwierdzenie, że do rogalików czy innych małych, nadziewanych 
ciasteczek jest wprost idealne ;)

  
Aby zrobić rogaliki potrzebujemy:

150 dkg białego sera
ok 2 szklanek mąki pszennej
2 żółtka
6 łyżek oleju
6 łyżek cukru
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  
Ser z cukrem, śmietaną, olejem i żółtkami miksujemy blenderem na gładką masę. Proszek do pieczenia łączymy z mąką i dodajemy do masy serowej zagniatając do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (mąkę najlepiej dodawać stopniowo, pilnując aby ciasto nie było zbyt twarde)
Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek (dość cienki - patrz zdjęcie poniżej) i dzielimy na 6 trójkątów.  Na każdy nakładamy dżem (lub nutellę) i zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
Rogaliki troszkę rosną, muszą więc mieć trochę miejsca, aby się nie posklejały. 


Rogaliki są naprawdę pyszne. 
Mają chrupiącą skórkę i są miękkie w środku - u mnie z galaretką z czerwonej porzeczki (własnej roboty :) - trochę kwaśną i bardzo aromatyczną.

 Smacznego!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz