Pod choinką znalazłam kolejną książkę kucharską z ciekawymi przepisami :)
Oto pierwszy z nich; wypróbowałam i dzielę się nim bo naprawdę warto.
Oto pierwszy z nich; wypróbowałam i dzielę się nim bo naprawdę warto.
Samo ciasto bardzo szybkie do zrobienia, jest super elastyczne i świetnie się wałkuje.
Pokuszę się o stwierdzenie, że do rogalików czy innych małych, nadziewanych
ciasteczek jest wprost idealne ;)
Pokuszę się o stwierdzenie, że do rogalików czy innych małych, nadziewanych
ciasteczek jest wprost idealne ;)
Aby zrobić rogaliki potrzebujemy:
150 dkg białego sera
ok 2 szklanek mąki pszennej
2 żółtka
6 łyżek oleju
6 łyżek cukru
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser z cukrem, śmietaną, olejem i żółtkami miksujemy blenderem na gładką masę. Proszek do pieczenia łączymy z mąką i dodajemy do masy serowej zagniatając do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (mąkę najlepiej dodawać stopniowo, pilnując aby ciasto nie było zbyt twarde)
Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek (dość cienki - patrz zdjęcie poniżej) i dzielimy na 6 trójkątów. Na każdy nakładamy dżem (lub nutellę) i zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
Rogaliki troszkę rosną, muszą więc mieć trochę miejsca, aby się nie posklejały.
Rogaliki są naprawdę pyszne.
Mają chrupiącą skórkę i są miękkie w środku - u mnie z galaretką z czerwonej porzeczki (własnej roboty :) - trochę kwaśną i bardzo aromatyczną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz