sobota, 11 stycznia 2014

CIASTO POMARAŃCZOWE


Kolejne pyszne ciasto. Idealne na weekend, do porannej kawy po śniadaniu. Albo na spotkanie ze znajomymi, albo ciocią Krysią. 
 Pomarańcze są teraz najlepsze, trzeba korzystać. Ja upiekłam w półokrągłej formie, ale wam polecam raczej keksówkę, moje ciasto wyrosło, trzeba je było przyciąć, bo kulało się na talerzu.

A ciasto pomarańczowe robi się tak:
200gr miękkiego masła
110gr cukru
300gr mąki pszennej
4 jajaka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z dwóch pomarańczy
ćwierć szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
dwie czubate łyżki mielonych orzechów laskowych 
(można pominąć, dać inne mielone orzechy lub migdały)
Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy po kolei jajka, ciągle ucierając. Dodajemy orzechy i mąkę. Na koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. 
Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki (krótszej), pieczemy 50 - 55 minut, 170C.
Po przestygnięciu, można posmarować rozpuszczoną czekoladą, albo polukrować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz