Pierwsza nasza propozycja to ciasto kruche ze śliwkami.
Na ciasto potrzebujemy
30 dkg mąki
20 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
ok 1/2 kg śliwek (tu węgierki)
łyżka cukru i skrobi ziemniaczanej
ok 1/2 kg śliwek (tu węgierki)
łyżka cukru i skrobi ziemniaczanej
Siekamy mąkę z margaryną, dodajemy cukier i żółtka. Szybciutko zagniatamy ciasto i owinięte w folię wsadzamy do lodówki na ok 2 godziny. Tortownicę o średnicy ok 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy na dno tortownicy ok 2/3 ciasta i pieczemy w 210 stopniach ok 15 minut. W tym czasie usuwamy pestki ze śliwek i mieszamy je z łyżką cukru i płaska łyżką skrobi ziemniaczanej (oczywiście śliwki nie pestki;) Kiedy ciasto jest złote, wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy śliwki. Na wierzch ścieramy resztę ciasta i całość pieczemy do momentu, aż będzie smakowicie wyglądać. Czyli ok 20 minut w 200 - 205 stopniach.
Ciasto można polać lukrem (2 łyżki cukru pudru i sok z cytryny) lub posypać cukrem pudrem. Tak czy inaczej trzeba się spieszyć bo znika błyskawicznie.
Druga propozycja to ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.
Na kruszonkę: 1/2 szkl mąki, 1/4 szkl cukru i ok 2 łyżek masła. Składniki łączymy ze sobą rozcierając palcami i posypujemy wierzch ciasta.
Przepis na ciasto jogurtowe znajdziecie tutaj.
Na kruszonkę: 1/2 szkl mąki, 1/4 szkl cukru i ok 2 łyżek masła. Składniki łączymy ze sobą rozcierając palcami i posypujemy wierzch ciasta.
Przepis na ciasto jogurtowe znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Oba wyglądają bardzo apetycznie. Zabawię się w pieczenie jak tylko miną upały:)
OdpowiedzUsuń