Bardzo lekkie, szybkie w przygotowaniu ciasto na lato. Ma delikatną wilgotną konsystencję, można użyć do niego praktycznie każde owoce, ja wybrałam morele i truskawki, ale doskonale sprawdzą się porzeczki, maliny, jagody. W trakcie lata można dodawać to co akurat będzie dostępne, a zimą (to straszne) dawać owoce mrożone. Ale póki co cieszmy się latem, bo właśnie się zaczęło.
A ciasto robi się tak:
przygotuj
2 jajka
szklankę mąki pszennej
łyżeczkę proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (ja nie lubię gdy ciasto jest bardzo słodkie, jeśli lubicie więcej słodyczy dosypcie cukru)
120 gr miękkiego masła
300 gr jogurtu naturalnego gęstego (nie musi być "grecki")
ok. 400gr owoców tu morele i truskawki
Miękkie masło ucieramy na lekką masę z cukrem. Gdy masa jest gotowa wbijamy do niej po jednym jajku. (na tym etapie masa może się zważyć, ale nic to, udawajcie, że nie widzicie i procedujcie dalej) Teraz dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i jogurt mieszając mikserem na bardzo wolnych obrotach, albo szpatułką ręcznie. Ważne by robić to delikatnie żeby masa nie siadła.
No i do formy. Ja użyłam ceramicznej 22/22cm, zamiennie może być tortownica okrągła 22cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W ciasto wciskamy morele pokrojone na ćwiartki i truskawki, jeśli są duże to przekrojone na pół, a jeśli macie małe, te najsłodsze :), to w całości. Owoce układajcie tak by było je widać, nie wpychajcie za mocno w ciasto.
I do pieca na 50-60 minut, 160 - 165C.
Ciasto można posypać przed podaniem cukrem pudrem.
Pyszne jest jeszcze ciepłe z filiżanką kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz