Niektóre maluchy są uczulone na laktozę (białko znajdujące się w produktach mlecznych)
dla nich specjalnie mamy tort na bazie biszkoptu i galaretki.
i
galaretka z brzoskwiń
1 puszka brzoskwiń w syropie
3 łyżeczki żelatyny
Brzoskwinie miksujemy blenderem dolewając trochę syropu i dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę (namaczamy ją w 4/5 łyżkach syropu i po 5 minutach podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia - nie można dopuścić do zagotowania). Tak powstały mus odstawiamy na trochę do lodówki. Musimy uchwycić moment kiedy galaretka zaczyna się ścinać, ale jeszcze jest płynna i nie robią się grudki.
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Układamy pierwszy, spodni blat w obręczy zaciskowej (metalowej lub plastikowej) i zalewamy częścią galaretki. Delikatnie nakładamy na to następny blat biszkoptu i powtarzamy czynność do wylania całej galaretki na ostatni blat biszkoptu. Całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Tort ze zdjęcia wykończony jest cienką warstwą galaretki z samego syropu brzoskwiniowego - dla wyrównania powierzchni.
Kiedy galaretka stężeje zdejmujemy obręcz i dekorujemy boki tortu. Na zdjęciu są to kolorowe żelki, które po przekrojeniu znakomicie się przykleiły.
Tort zrobiony był dla bliźniaków stąd dwa auta z masy cukrowej
"wsparte" na żelkach, aby się nie roztopiły na powierzchni galaretki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz