Tort bezowy jest dobry na każdą pogodę, jednak orzeźwiające dodatki
jakimi są limonka i mięta sprawiają, że ta wersja
znakomicie sprawdzi się w upalne dni.
Jak zrobić bezę doskonałą zobaczycie tutaj.
Tym razem jest nieco większa (6 białek i 30 dkg cukru) reszta bez zmian.
Potrzebujemy jeszcze:
30 dkg śmietanki 30%
15 dkg serka mascarpone
1 łyżkę cukru
1 limonkę
łyżeczkę brązowego cukru
liście świeżej mięty
Śmietankę ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, kiedy zaczyna się "marszczyć"
czyli gęstnieć, dodajemy mascarpone i ubijamy razem aż masa będzie odpowiednio gęsta.
Liście mięty (ilość wedle uznania) siekamy drobno i ucieramy z brązowym cukrem.
Dodajemy do mięty sok z limonki (ja dodałam jeszcze startą skórkę) i mieszamy do
rozpuszczenia cukru. Sok limonkowo-miętowy dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy
delikatnie szpatułką. Całą porcję kremu wykładamy na bezę i dekorujemy świeżymi
owocami i listkami mięty.
Mocno schłodzona porcja tortu bezowego... i mała czarna... poezja, lato, słońce :)
Smacznego!
Cudowna beza :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nam się nie znudzi. Łatwa w przygotowaniu, piękna w wyglądzie i do tego przepyszna :)
OdpowiedzUsuń