Lekkie, niezbyt słodkie ciasto z rabarbarem. Robi się je szybko, ale trzeba trochę uważać. A na co? Czytajcie.
do zrobienie ciasta (forma 22cm) potrzebujemy:
2 duże jajka
1/4 szklanki cukru i dwie łyżki
4 łyżki mąki - tortowej
1/4 kostki zimnego masła
3-4 łodygi rabarbaru
Rabarbar myjemy i obieramy (niektórzy nie obierają, to już sami zdecydujcie), kroimy w małe kawałki - 1cm.
Jajka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na puszystą jasnożółtą pianę (tak jak na biszkopt), do piany delikatnie dodajemy przesianą mąkę - nie wszystko naraz tylko partiami, mieszamy szpatułką. Piana z jajek z tak małą ilością cukru jest bardzo delikatna i łatwo opada. Uważajcie bo zrobi się klucha.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy, delikatnie układamy na niej kawałki rabarbaru. Wszystko posypujemy cukrem i układamy na wierzchu plastry zimnego masła.
I do pieca na ok.45min, 175C.
Ciasto ma chrupiącą warstwą cukru i masła na wierzchu. Doskonałe na ciepło, może z lodami. Idealne na dłuuuugi weekend.
Bawcie się dobrze i upieczcie sobie coś słodkiego.
inspiracja - mojewypieki.com
mmmm ależ bym zjadła do popołudniowej herbatki :) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńo to, to, do herbatki doskonałe
Usuń