czwartek, 6 września 2012

SZARLOTKA Z ANTONÓWEK


No tak, zaczęło się, wchodzimy w sezon szarlotkowy. Piękne jabłka leżą na straganach i aż się proszą o zrobienie z nich szarlotki. Ja parę dni temu dostałam od Ewy karton antonówek, zdobycznych z zaprzyjaźnionego ogrodu. Czyli ekologiczne, nie pryskane. Nie jestem fanką antonówki jako jabłka do jedzenia na surowo, ale do wypieków jest idealna. Nie puszcza litrów soku, przy duszeniu ładnie się rozpada i tworzy zwartą masę. 

A szarlotkę z antonówkami robimy tak: 

Ciasto kruche: 
30 dkg mąki (ja daję tortową), 
20 dkg zimnego masła, 
10 dkg cukru, 
2 żółtka, 
trochę cukru waniliowego i szczypta proszku do pieczenia
wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce - minimum godzinę
jeśli się śpieszycie wsadźcie ciasto do zamrażarki na 5-7 minut (ale to ostateczność)
Jabłka:
4-5 sporych antonówek - ja lubię kiedy jabłek jest więcej niż ciasta
obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki różnej wielkości (dzięki temu otrzymamy masę jabłkową o miłej "chrupiącej" konsystencji
dusimy na małym ogniu z łyżką wody, cukrem (do smaku ) i cynamonem (też do smaku)
Mniejsze kawałki powinny się rozpaść a większe lekko zmięknąć trwa to około 10 - 15 minut
zostawiamy do przestygnięcia 

3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę ( ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia, ale można posmarować masłem i posypać bułką tartą), nakłuwamy widelcem zobaczcie tu
pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180C (ok.10min)
wyciągamy z pieca lekko studzimy i wykładamy jabłka
na wierzchu układamy kratkę z reszty ciasta ( możecie zrobić dowolny wzorek, a jeśli wam się nie chce możecie zetrzeć ciasto na grubej tarce i posypcie tym jabłka)
wierzch ciasta posypujemy cukrem - będzie bardziej chrupiący
i do pieca - 180C na 20 minut ( aż ciasto na wierzchu się zarumieni)


Spróbujcie jest pyszne!!!!


8 komentarzy:

  1. Mmmm! Wygląda przepysznie! Też mam sporo antonówek, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotkę uwielbiam, aż zrobiłam się głodna!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja szarlota wygląda bardzo smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja porywam kawałeczek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. upieklam i bylo wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacyjnie wyszło,z tym że ja pod jabłka kładę cieniutką warstwę dżemu figowego..zawsze wychodzi idealnie:)

    OdpowiedzUsuń