Ciasto czekoladowe z musem jabłkowym i orzechami to dobry początek jesieni.
Bardzo proste i mało czasochłonne, ma szanse często gościć na naszym stole :-))
Ciasto czekoladowe z musem jabłkowym i orzechami
15 dkg mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
6 dkg margaryny
15 dkg cukru
2 jajka
25 dkg musu jabłkowego
9 dkg pokrojonej gorzkiej czekolady
9 dkg pokrojonych orzechów włoskich
W misce zmieszać mąkę, kakao, i sodę. Mikserem na średnich obrotach utrzeć
margarynę z cukrem na gładki krem. Kolejno dodawać jajka i miksować, aż się dobrze
rozprowadzą. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mączną
na zmianę z musem jabłkowym. Na koniec wmieszać garść orzechów.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 20/20 cm, posypać czekoladą oraz pozostałymi
orzechami. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, aż włożony w środek patyczek
będzie suchy po wyjęciu.
orzechami. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, aż włożony w środek patyczek
będzie suchy po wyjęciu.
Słodko-czekoladowy zapach podczas pieczenia... orzechowo-czekoladowy smak...
idealny na jesienną poprawę humoru.
idealny na jesienną poprawę humoru.
oj, bardzo mi do gustu to ciasto przypadło, pięknie zaprezentowane :-)
OdpowiedzUsuń:-) bardzo miło, moje studio - czyli balkon - wczoraj skąpane w słońcu.
Usuńto bardzo bardzo dobry początek jesieni
OdpowiedzUsuńkakao, orzechy, czekolada - pycha :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńciasto warte zachodu, smacznego :-))
OdpowiedzUsuńWitam.Taka myśl mi się nasunęła podczas czytania przepisu-podawanie gramatury składników w dkg.prowadzi do niepotrzebnych komplikacji i błędów.Znaczniej wygodniej byłoby pidawać wagę w gramach.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze można ziarenka policzyć😀
UsuńHmm, to subiektywne podejście, zależy kto w jakich jednostkach jest nauczony, moja babcia i mama czesto posługiwały się wagą deko, to dopiero te młodsze pokolenia są bardziej osłuchane z gramami.
Usuń