środa, 12 września 2012

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM JABŁKOWYM


Ciasto czekoladowe z musem jabłkowym i orzechami to dobry początek jesieni.
Bardzo proste i mało czasochłonne, ma szanse często gościć na naszym stole :-))

Ciasto czekoladowe z musem jabłkowym i orzechami
15 dkg mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
6 dkg margaryny
15 dkg cukru
2 jajka
25 dkg musu jabłkowego
9 dkg pokrojonej gorzkiej czekolady
9 dkg pokrojonych orzechów włoskich 
W misce zmieszać mąkę, kakao, i sodę. Mikserem na średnich obrotach utrzeć
margarynę z cukrem na gładki krem. Kolejno dodawać jajka i miksować, aż się dobrze 
rozprowadzą. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mączną
na zmianę z musem jabłkowym. Na koniec wmieszać garść orzechów.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 20/20 cm, posypać czekoladą oraz pozostałymi
 orzechami. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, aż włożony w środek patyczek 
będzie suchy po wyjęciu.


Słodko-czekoladowy zapach podczas pieczenia... orzechowo-czekoladowy smak...
 idealny na jesienną poprawę humoru. 

9 komentarzy:

  1. oj, bardzo mi do gustu to ciasto przypadło, pięknie zaprezentowane :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) bardzo miło, moje studio - czyli balkon - wczoraj skąpane w słońcu.

      Usuń
  2. to bardzo bardzo dobry początek jesieni

    OdpowiedzUsuń
  3. kakao, orzechy, czekolada - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto warte zachodu, smacznego :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Taka myśl mi się nasunęła podczas czytania przepisu-podawanie gramatury składników w dkg.prowadzi do niepotrzebnych komplikacji i błędów.Znaczniej wygodniej byłoby pidawać wagę w gramach.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można ziarenka policzyć😀

      Usuń
    2. Hmm, to subiektywne podejście, zależy kto w jakich jednostkach jest nauczony, moja babcia i mama czesto posługiwały się wagą deko, to dopiero te młodsze pokolenia są bardziej osłuchane z gramami.

      Usuń