Maliny uśmiechają się do nas ze straganów, żar leje się z nieba - ach usiąść
w cieniu i zjeść coś chłodnego i słodkiego .... tarta czekoladowo kawowa
jest na takie chwile idealna.
Spód z herbatników jest wspaniale kruchy a masa czekoladowa aksamitna
i rozpływająca się w ustach - naprawdę fantastyczna :-))
Spód z herbatników jest wspaniale kruchy a masa czekoladowa aksamitna
i rozpływająca się w ustach - naprawdę fantastyczna :-))
Ciasto
200 g pokruszonych czekoladowych herbatników
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
70 g cukru
90 g miękkiego masła
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i tak powstałym ciastem wyłożyć dno i boki
formy o średnicy 25 cm. Piec przez 10 minut w 180 stopniach, po tym czasie
odstawić do wystygnięcia.
Wypełnienie
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
100 ml śmietanki 30% - ubitej
250 g serka mascarpone
Płynną śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Kiedy wystygnie, połączyć z
serkiem mascarpone i podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać delikatnie ubitą
śmietanę i wyłożyć na ciasto. Drugą część - ciemniejszą - rozsmarować na wierzchu
i udekorować malinami. Tartę czekoladowo kawową przed podaniem
należy mocno schłodzić - min 2 godziny w lodówce. Jeśli jest naprawdę gorąco,
przed podaniem można wsadzić ją na parę minut do zamrażarki.
należy mocno schłodzić - min 2 godziny w lodówce. Jeśli jest naprawdę gorąco,
przed podaniem można wsadzić ją na parę minut do zamrażarki.
Wygląda super, podbieram przepis i wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło i czy smakowało :-)
Usuń