środa, 11 kwietnia 2012

TORT CZEKOLADOWO - BEZOWY


Mówią, że szewc bez butów chodzi, ale nie tym razem. Postanowiłyśmy zadać kłam tej ludowej mądrości i tak oto powstał tort czekoladowy z bezą przeznaczony dla nas. 
Okazja była ważna niesłychanie - urodziny jednej z nas (oczywiście osiemnaste, jak zawsze ;)
Tort wyglądał i smakował doskonale. Czekoladowy biszkopt, przełożony mocno czekoladowym kremem, a między tym wszystkim warstwa delikatnej bezy...słodkiej i chrupiącej.
 Na wierzchu dla koloru i dodatkowego smaczku, galaretka malinowa.
 W prezencie mamy dla Was przepis na....
 
Mocno Czekoladowy krem 

20 dkg gorzkiej czekolady
20 dkg śmietanki 30%
25 dkg masła
3 żółtka
3 łyżki cukru


Do niewielkiego garnuszka wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Kiedy prawie się zagotuje, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. W robocie kuchennym, na najwyższych obrotach ucieramy żółtka z cukrem do białości. Ucierając dalej, dodajemy po kawałku miękkiego masła, czekając aż każda porcja wmiesza się całkowicie.
Kiedy masa maślano-jajeczna jest gotowa, dodajemy do niej masę czekoladową (ostudzoną, ale nie zimną). Też po trochu, czekając aż każda dodana porcja wmiesza się w całość. 
I gotowe! Tak przygotowanym kremem przekładamy kolejne warstwy tortu.
Do sprzątania zostaje nam tylko garnuszek i misa robota kuchennego - proste, prawda??
Życzymy smacznego :-)

 





10 komentarzy:

  1. Wow wow wow!!! Jakie wspaniały! Smutno mi,że nie mogę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie, jeśli mieszkasz w Warszawie, możemy ci go dowieźć do domu:)

      Usuń
  2. Wygląda faktycznie wspaniale! Piękne dzieło!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A do Wloch dowozicie!?Please!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No tu, może być problem. Ale kto wie, może kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To nie tort, to torcisko. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. O. Rany.
    Zbieram jeszcze szczękę z podłoża, jest NIESAMOWITY!!

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie! Toż to DZIEŁO SZTUKI CUKIERNICZEJ! MOJE GRATULACJE DLA JUBILATKI!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię wystawiać komentarze po wypróbowaniu przepisu, i powiem tak: PRZEPYSZNE! :-) krem fantastyczny :-) upiekłam biszkopt czekoladowy i 2 placki bezowe, na wierzchu galaretka, wyglądała jak diamenciki... bajka, mmmm pycha, trochę za słodkie, następnym razem dam mniej cukru do bezy, ale i tak wszystkim smakowało, a syn, na którego urodziny piekłam ten tort był zachwycony i chciał więcej, ale cóż, skończył się... Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszymy, że się udał. Co do zmniejszenia ilości cukru w bezie, ostrożnie, bo beza cukrem stoi. Ja proponowałabym dla przełamania słodyczy, zrobić samemu galaretkę z kwaśnych owoców i tylko delikatnie ją osłodzić. Można też, ale bez przesady, zmniejszyć ilość cukru w biszkoptach.

    OdpowiedzUsuń