środa, 3 grudnia 2014

SERNIK NAJLEPSZY NA ŚWIECIE


To jest sernik najpyszniejszy i jednocześnie 
najprostszy na Świecie. 
Bez mielenia, przecierania i ubijania piany.
Na zdjęciach jest sernik na spodzie z pokruszonego, czekoladowego ciasta
kruchego, ale najpyszniejszy jest bez niczego -
sernik w czystej postaci :-)


Na sernik potrzebujemy
0,5 kg sera białego półtłustego (typu klinek)
5 jajek
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru 
1 łyżka mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy 
(obie wersje są pyszne)




Wszystkie składniki sernika wrzucamy razem do  miksera
shaker'a i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy serowej.
Trwa to ok 10 minut. Jeśli nie macie shakera to wszystko wrzucamy
do miski i traktujemy blenderem - trwa to trochę dłużej, ale bez przesady.
Gotową masę (gładką i aksamitną) przelewamy do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia. Jeśli chcemy sernik na spodzie z ciasta kruchego, 
wystarczy wysypać dno tortownicy pokruszonym kruchym ciastem 
(własnej roboty oczywiście ;)
 Podane składniki wystarczą na formę o średnicy 24 cm.
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na pół 
godziny lub nawet do wystudzenia.
Aby upiec większy sernik wystarczy podwoić ilość produktów, przygotować
tortownicę o średnicy 26/28 cm i piec przez godzinę. 
Po wskazanym czasie sernik może wydawać się płynny, ale nie należy się tym 
martwić bo po wystudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji.
Sernik przed pokrojeniem musi być całkowicie wystudzony! 

Bardzo polecam ten przepis i życzę smacznego!

8 komentarzy:

  1. PIĘKNY SERNICZEK;UWIELBIAM!! POLECAM SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI ;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jestem pewna, że smakował wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba najprostszy sernik jaki widziałam :))

    OdpowiedzUsuń