To jest sernik najpyszniejszy i jednocześnie
najprostszy na Świecie.
Bez mielenia, przecierania i ubijania piany.
Na zdjęciach jest sernik na spodzie z pokruszonego, czekoladowego ciasta
kruchego, ale najpyszniejszy jest bez niczego -
sernik w czystej postaci :-)
Na sernik potrzebujemy
0,5 kg sera białego półtłustego (typu klinek)
5 jajek
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
(obie wersje są pyszne)
Wszystkie składniki sernika wrzucamy razem do miksera
shaker'a i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy serowej.
Trwa to ok 10 minut. Jeśli nie macie shakera to wszystko wrzucamy
do miski i traktujemy blenderem - trwa to trochę dłużej, ale bez przesady.
Gotową masę (gładką i aksamitną) przelewamy do tortownicy wyłożonej
do miski i traktujemy blenderem - trwa to trochę dłużej, ale bez przesady.
Gotową masę (gładką i aksamitną) przelewamy do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia. Jeśli chcemy sernik na spodzie z ciasta kruchego,
wystarczy wysypać dno tortownicy pokruszonym kruchym ciastem
(własnej roboty oczywiście ;)
Podane składniki wystarczą na formę o średnicy 24 cm.
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na pół
godziny lub nawet do wystudzenia.
Aby upiec większy sernik wystarczy podwoić ilość produktów, przygotować
tortownicę o średnicy 26/28 cm i piec przez godzinę.
Po wskazanym czasie sernik może wydawać się płynny, ale nie należy się tym
martwić bo po wystudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji.
Sernik przed pokrojeniem musi być całkowicie wystudzony!
Bardzo polecam ten przepis i życzę smacznego!
Wygląda na pyszny!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest pyszny :-)
UsuńPIĘKNY SERNICZEK;UWIELBIAM!! POLECAM SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
Dziękujemy :-)
UsuńMniam, jestem pewna, że smakował wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńchyba najprostszy sernik jaki widziałam :))
OdpowiedzUsuńzapewniam, że równie pyszny jak prosty :-)
Usuń