czwartek, 28 sierpnia 2014

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI


Nie ma mowy, ciasto ze śliwkami musi być! 
Na bazarku śliwki jak malowane, kolorowe, małe i duże nic tylko brać 
i piec placek za plackiem.
Tym razem kruchy spód, węgierki i dżem z czarnych porzeczek a na wierzchu
słodka chrupiąca kruszonka!


Najpierw należy podpiec spód (całkiem mocno - niech będzie brązowy) na ciepłym cieście 
rozsmarować dżem z czarnych porzeczek a na nim poukładać śliwki i posypać kruszonką.
Na kruszonkę potrzeba 
2 łyżki masła/margaryny
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki
Wszystkie składniki połączyć palcami i posypać śliwki, piec ok 20 minut aż kruszonka
trochę się zarumieni.


Pysznie smakuje również kiedy do śliwek dodamy borówki... mniam!



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam kruche ciasto śliwki i kruszona. Świetne połączenie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z kruszonką, mniam - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń