piątek, 16 maja 2014

TORT TIRAMISU


Na imprezę urodzinową, pewien pan zamówił dla pewnej pani tort. Pani jest wielką miłośniczką Włoch i wszystkiego co włoskie, więc wybór tortu był tylko formalnością.
Tort tiramisu.
Kawowy biszkopt nasączony dodatkowo lekko posłodzoną kawą z dodatkiem amaretto.
przełożony kremem ze śmietany i mascarpone, z małym dodatkiem kawy i amaretto. By jednak nie zasłodzić biesiadników jedną warstwę biszkopty posmarowałam delikatnie konfiturą z czerwonej porzeczki. Taki nasz, polski akcent.

Na wierzchu tortu, owoce i śmietana symbolizujące kolory włoskiej flagi.


Całość w otoczeniu płotu z biszkoptów, przewiązanych tasiemkami w kolorach wiadomych.

Impreza była ponoć udana, a tort smakował wszystkim.



  Jakim płotkiem można by otoczyć polski tort? 
Przychodzą mi na myśl tylko słone paluszki:)

8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten tort. Super akurat włoskie tiramisu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki piękny! chętnie zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super :-) musi być pyszny :-) jak będę miała okazję to taki zrobię :-) pozdrawiam :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam torty z owocami na wierzchu, ten wygląda slicznie.
    A smak, pewnie genialny.
    Zapraszam do siebie oraz obserwuję twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest cudowny !!! Jak dla mnie italianistki, idelany na urodziny !!! :)

    OdpowiedzUsuń