czwartek, 17 kwietnia 2014

CIASTO CYTRYNOWE


Całkiem (nie)zwykłe ciasto...
 Miękkie, słodko kwaśne i aromatyczne,
 idealne do sobotniej kawy, do pracy, do szkoły na piknik... i na świąteczny stół.


Aby zrobić ciasto cytrynowe, potrzebujemy:
225 g margaryny
225 g cukru
275 g mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 dużych cytryn
sok z połowy cytryny
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, dobrze 
ubijając za każdym razem, Dodać skórkę cytrynową i mąkę 
z proszkiem na przemian z sokiem
z cytryny. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem 
do pieczenia (u mnie 26x26 cm).
Piec w 175 stopniach przez ok 45 min.
Jeszcze ciepłe ponakłuwać drewnianym patyczkiem i zalać sokiem 
z pozostałych, cytryn wymieszanych z cukrem (do smaku ale raczej kwaśnym).




Ciasto jak widzicie bardzo proste a doznania smakowe wprost niesamowite; miękkość 
ciasta rozpływającego się w ustach, kwaśna słodycz, której chcesz więcej i więcej...
A następnym razem dodam jeszcze jedną cytrynę :-)



4 komentarze: