czwartek, 5 grudnia 2013

CIASTECZKA MIODOWO KORZENNE



Siedząc w poczekalni i przeglądając kolorowe gazety
znalazłam przepis na ciasteczka korzenne, w sam raz na przedświąteczne zabawy w kuchni.
Ponieważ smak miodu jest w nich dobrze wyczuwalny, bardziej pasuje do nich nazwa;
Ciasteczka Miodowo Korzenne :)


Z podanej porcji ciasta wychodzą dwie blachy ciasteczek (co dla łakomczuchów lub czteroosobowej rodzinki nie jest dużo) więc można podwoić ilość składników - jest wtedy szansa, że coś zostanie na następny dzień.

Przepis delikatnie zmodyfikowałam i powstały naprawdę pyszne ciacha,
aby je zrobić potrzebujemy:
125 dkg margaryny
1/2 brązowego cukru
1/3 szklanki miodu
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do pierników 
Margarynę ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtko i resztę składników. Wyrabiamy całość na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, ok 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze (troszkę rosną) i pieczemy w 180 stopniach przez 12 do 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. 
Pierwsza partia ciasteczek zniknie dość szybko, więc za bardziej precyzyjną dekorację weźcie się przy drugim pieczeniu ;)





Słodki pomysł na Mikołajkowe upominki :)

4 komentarze:

  1. Od razu czuć atmosferę nadchodzących Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to dosłownie, podczas pieczenia zapachy iście Świąteczne :)

      Usuń
  2. Prezentują się znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na Świąteczne ciasteczka przystało, dziękujemy :)

      Usuń