poniedziałek, 4 listopada 2013

DROŻDŻOWE ROGALIKI NA ŚNIADANIE


Od jakiegoś czasu piekę bułeczki i chlebki dla mojej rodziny.
Przyjemnie jest zjeść śniadanie z ciepłym pieczywem własnego wyrobu. 
Jednak na proszone śniadanie postanowiłam zrobić rogaliki, ciepłe i chrupiące są
po prostu rewelacyjne a do tego bardzo łatwo je zrobić.


 Aby zrobić rogaliki drożdżowe potrzebujemy:
50 dkg mąki pszennej
3 dkg drożdży
250 ml letniego mleka
3 dkg masła
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu zrobić rozczyn: wkruszyć drożdże, zalać mlekiem i wymieszać z małą ilością mąki. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia - na powierzchni powinny być widoczne pęknięcia. Roztopione masło wymieszać z cukrem i solą i dodać do rozczynu. Ciasto wyrabiać (najlepiej najpierw robotem a potem ręcznie) do momentu aż będzie odchodzić od miski i nie będzie się kleić do rąk (powinno być dość twarde i  elastyczne). Zostawić pod przykryciem na pół godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 5 równych części (mi wyszło po ok 16 dkg każda). Kawałki ciasta rozwałkować na kwadraty (w miarę możliwości oczywiście). Kwadraty przekrawać po przekątnej dzięki czemu powstaną dwa trójkąty. Ja smarowałam każdy mieszaniną roztopionego masła z cukrem i zwijałam w rogalik. Rogaliki układamy na blasze i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia (ja wstawiam blachę do piekarnika). Na koniec smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, cukrem i cynamonem lub czym tam sobie chcemy :)
Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach da dolnym poziomie piekarnika.

 

Masło, domowa konfitura lub miód i po prostu odpływamy....






Tak wyglądały rogaliki przed zwinięciem. Zwijamy oczywiście od dłuższego boku :)

Ciasto można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce a rano tylko uformować rogaliki i upiec :)

Smacznego.

5 komentarzy: