Aby zrobić ten przepyszny tort potrzebne nam będą:
6 białek
350 gr cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
oraz
350 ml śmietany kremówki
łyżka cukru
fix do śmietany
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
garść uprażonych płatków migdałowych
Białka wlewamy do miski i ubijamy, stopniowo zwiększając obroty miksera, dodajemy sól i kiedy
białka zaczną sztywnieć, dodajemy porcjami cukier. Za każdym razem poczekajmy aż poprzednia
porcja rozpuści się i dopiero dodajmy kolejną. Następnie wlewamy ocet i wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca, wtedy jest gotowa.
W robocie kuchennym ubijanie zajmuje ok 10/12 minut - więc nie tak źle ;)
Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło - ok 25 cm średnicy,
wykładamy pianę tak, aby utworzyła na nim okrągły blat.
Pieczemy ją, w termoobiegu w 170 przez ok 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zastawiamy w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Teraz ubijamy śmietanę z cukrem i fixem, kiedy będzie już gęsta dodajemy do niej
kawę rozpuszczoną w małej ilości wody i ubijamy jeszcze przez chwilę, aby wszystko
ładnie się wymieszało.
Bezę pokrywamy bitą śmietaną i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak powstaje nasza wersja Kavovej Pavlovej :))
Genialny tort,zdjecia przemawiaja do moich kubkow smakowych.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :))
Usuń