Oto nasza kolejna propozycja na Wielkanoc, bardzo prosta babka drożdżowa
z migdałami i rodzynkami.
50 dkg mąki
3 dkg drożdży
1 szklanka letniego mleka
5 dkg stopionego masła
10 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
po garści; obranych i pokrojonych migdałów oraz namoczonych rodzynek.
Mąkę przesiać do miski, we wgłębieniu zrobić rozczyn: wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, wlać mleko, wymieszać z niewielką ilością mąki i zostawić pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodać pozostałe składniki (resztę cukru, stopione masło, jajko, sól). Wyrabiać ciasto ręcznie lub w mikserze, aż do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować kulę, podsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto zagnieść jeszcze raz dodając migdały i rodzynki.
Teraz należy wypełnić nim wysmarowane masłem foremki (mniej więcej do połowy, ciut więcej) i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Babkę piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie przez 15 minut a następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Przed podaniem babką można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Z ciasta bez dodatku bakalii możemy uformować drożdżowe figurki lub wieńce, które pięknie przyozdobią stół i będą obiektem pożądania dla dzieci ;-)
Warto też, przy okazji, upiec malutką babeczkę, którą włożymy do koszyczka ze święconką - ślicznie wygląda :)
Przepis na bardziej skomplikowaną, ale również bardziej wykwintną w smaku babkę Wielkanocną znajdziecie tutaj.
Inne nasze propozycje Wielkanocne to mazurek kajmakowy i wielkanocne słodkie dekoracje.
Uwielbiam takie baby wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńNo to witaj w klubie :)
UsuńPozdrawiamy.