czwartek, 3 stycznia 2013

TORT TĘCZOWY CZYLI RAINBOW CAKE

Tort tęczowy czyli rainbow cake. Nasz pierwszy, ale pewnie nie ostatni, bo jest bardzo widowiskowy. Tak, jest widowiskowy, smak? jadałam lepsze. Ale na dzieciach zrobił wrażenie ogromne.
W sieci jest mnóstwo przepisów na to ciasto ja zainspirowałam się tym.
Tort jest trochę pracochłonny, ale który nie jest:)
Spróbujcie, albo zwróćcie się do nas.


a tort tęczowy robi się tak:

220 g masła
200 g cukru
5 białek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej .
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, połączyć. 
Masło zmiksować na gładką, puszystą masę, stopniowo dodawać do niego cukier, cały czas miksując. Wbić białka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Do masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do całkowitego połączenia.
Tak przygotowaną masę trzeba podzielić na sześć równych części i zabarwić. Ja zważyłam i tak ją podzieliłam, tak jest chyba najłatwiej. 
Jeśli do barwienia ciasta będziecie używać barwników w proszku, dobrze będzie je najpierw rozpuścić z boku w niewielkiej ilości np. mleka. Barwimy ciasto na kolory: fioletowy, niebieski,zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Unikniecie w ten sposób długiego mieszania ciasta, co mu nie służy.
Pamiętajcie, że kolory ciasta po upieczeniu będą intensywniejsze niż przed upieczeniem.

Blaty pieczemy w temperaturze 190C przez 15-20 minut. 
Pilnujcie, bo tak cienkie blaty łatwo spalić.
Ja piekłam swoje w aluminiowych, jednorazowych foremkach o średnicy 18cm.


Ciasto przełożyłam kremem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone. Możecie też pokryć takim kremem cały tort. Jeśli będziecie chcieli pokryć tort masą cukrową, tak jak na zdjęciu, musicie pokryć jeszcze cały  tort z wierzchu kremem na bazie masła. W takim przypadku użyjcie kremu śmietanowego tylko do przełożenia blatów i wstawcie tak przygotowane ciasto do lodówki na minimum  pół godziny. Potem pokryjcie tort kremem maślanym.
Np. 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę i powoli wlewać do niego ciągle ubijając tabliczkę rozpuszczonej, ( w kąpieli wodnej lub w mikrofali) przestudzonej białej czekolady.
Tak przygotowany krem nakładamy na schłodzone ciasto. Ważne, żeby krem maślany był nałożony na ciasto równomiernie i żeby lukier plastyczny nie miał kontaktu ze śmietaną.
Tort przed nałożeniem masy cukrowej chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Tort musi stężeć, żeby wytrzymał bez szwanku nakładanie masy cukrowej. 
A gdy już pokryjemy tort - puśćcie wodze fantazji i dekorujcie do woli. Masę cukrową można malować, możecie ozdobić ją figurką, czy wycinankami z masy cukrowej.
Powodzenia.


8 komentarzy:

  1. Napawa optymizmem, taki kolorowy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi niezwykłe wrażenie. Wesoły taki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczny, taki kolorowy , az usmiech sam maluje sie na twarzy :)
    Zawsze chcialam taki upiec, ale wiem , ze smakiem raczej mnie nie powali a o to mi najbardziej chodzi :D

    Jenak jest piekny i nie moge sie na niego napatrzec! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie smak, nad smakiem trzeba będzie popracować....

      Usuń
  4. fajny taki kolorowy tort

    zapraszam do siebie

    http://www.tortyartystyczne-lukrowefantazje.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękujemy za zaproszenie, piękne torty, będziemy zaglądać

    OdpowiedzUsuń