czwartek, 17 stycznia 2013

TORT MAKOWY

Ten pyszny tort makowy to doskonałe połączenie smaków. 
Makowy biszkopt pysznie nasączony, przełożony lekkim kremem, 
dżemem pomarańczowym i obłożony płatkami migdałowymi - 
- idealny na Święta Bożego Narodzenia ale nie tylko :-)

Moja mama bardzo go lubi więc robię go dla niej, a robię go tak:

biszkopt makowy
30 dkg mielonego maku
27 dkg drobnego cukru
8 jajek( osobno żółtka i białka )
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mak, kaszę, bułkę tartą i proszek
 do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną masę, dodać do 
mieszanki makowej i wymieszać całość szpatułką. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć
 papierem do pieczenia, napełnić powstałym ciastem i piec w 180 stopniach przez 
ok 45 min - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
krem
60 dkg serka mascarpone 
30 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru 
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno i połączyć delikatnie z serkiem mascarpone.
poncz do nasączenia biszkoptu
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru
wódka (do smaku ;)
Sok wymieszać z cukrem i gotować do lekkiego syropu, ostudzić i dodać wódkę. 

Dodatkowo potrzebujemy płatki migdałów i konfiturę pomarańczową.


Pierwszy blat ciasta należy nasączyć pomarańczowym ponczem (ok 1/3 ilości), posmarować konfiturą pomarańczową i pokryć kremem - czynności te powtarzamy do "wyczerpania produktów" (biszkopt, poncz, konfitura, krem). Krem należy tak podzielić aby można było posmarować boki tortu i przykleić do niego płatki migdałów. 
Gotowy tort dobrze jest schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę :-)


Proponuję biszkopt upiec dzień wcześniej, wtedy zrobienie tortu 
wyda się naprawdę bardzo proste.
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. to naprawdę wspaniały tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię torty na bazie biszkopta z makiem, a Twój jeszcze tak pięknie ozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! a że jest pyszny to nie wątpie. Wystarczy, że w składzie jest mascarpone . . . :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie przystrojony. I musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sądzę, że dla miłośników makowych słodkości to jest strzał w dziesiątkę :)
    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie. Dekoracja robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie. Ten zmielony mak to taki mielony z torebki, suchy? Czy np zaparzony mlekiem i zmielony? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń