Ten pyszny tort makowy to doskonałe połączenie smaków.
Makowy biszkopt pysznie nasączony, przełożony lekkim kremem,
dżemem pomarańczowym i obłożony płatkami migdałowymi -
- idealny na Święta Bożego Narodzenia ale nie tylko :-)
Makowy biszkopt pysznie nasączony, przełożony lekkim kremem,
dżemem pomarańczowym i obłożony płatkami migdałowymi -
- idealny na Święta Bożego Narodzenia ale nie tylko :-)
Moja mama bardzo go lubi więc robię go dla niej, a robię go tak:
biszkopt makowy
30 dkg mielonego maku
27 dkg drobnego cukru
8 jajek( osobno żółtka i białka )
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mak, kaszę, bułkę tartą i proszek
do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną masę, dodać do
mieszanki makowej i
wymieszać całość szpatułką. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć
papierem do
pieczenia, napełnić powstałym ciastem i piec w 180 stopniach przez
ok 45
min - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
krem
60 dkg serka mascarpone
30 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno i połączyć delikatnie z serkiem mascarpone.
poncz do nasączenia biszkoptu
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru
wódka (do smaku ;)
Sok wymieszać z cukrem i gotować do lekkiego syropu, ostudzić i dodać wódkę.
Dodatkowo potrzebujemy płatki migdałów i konfiturę pomarańczową.
Pierwszy blat ciasta należy nasączyć pomarańczowym ponczem (ok 1/3 ilości), posmarować konfiturą pomarańczową i pokryć kremem - czynności te powtarzamy do "wyczerpania produktów" (biszkopt, poncz, konfitura, krem). Krem należy tak podzielić aby można było posmarować boki tortu i przykleić do niego płatki migdałów.
Gotowy tort dobrze jest schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę :-)
Gotowy tort dobrze jest schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę :-)
Proponuję biszkopt upiec dzień wcześniej, wtedy zrobienie tortu
wyda się naprawdę bardzo proste.
Smacznego :-)
to naprawdę wspaniały tort! :)
OdpowiedzUsuńi przy okazji pyszny :-)
Usuńbardzo lubię torty na bazie biszkopta z makiem, a Twój jeszcze tak pięknie ozdobiony!
OdpowiedzUsuńdzięki :-)
UsuńWygląda rewelacyjnie! a że jest pyszny to nie wątpie. Wystarczy, że w składzie jest mascarpone . . . :D
OdpowiedzUsuńoj taaak :-)
Usuńdziękujemy.
Przepięknie przystrojony. I musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSądzę, że dla miłośników makowych słodkości to jest strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :-)
Wygląda pięknie. Dekoracja robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Ten zmielony mak to taki mielony z torebki, suchy? Czy np zaparzony mlekiem i zmielony? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak,suchy z torebki :)
UsuńDzięki za odpowiedź! Mam nadzieję, że się uda :)
Usuń