czwartek, 22 listopada 2012

TORT JESIENNY Z JABŁKAMI

Dziś przepis na jesienny tort z jabłkami i gruszkami. To mój autorski przepis, zrobiłam go sobie na swoje własne urodziny. Jest pełen jesiennych smaków - jabłkowo, gruszkowa frużelina, cynamon i jasny biszkopt i agrestowa galaretka. Pycha.


A tort jesienny robi się tak:
Potrzebna będzie obręcz cukiernicza, jasny biszkopt, 150gr serka mascarpone, dwa jabłka i jedna gruszka, galaretka agrestowa - (może być inna, np. własnej roboty porzeczkowa) 
łyżeczka żelatyny, cukier, 40gr whisky (lub brandy)
Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Jabłka i gruszkę obieramy, kroimy na niewielki kawałki i dusimy w garnuszku z odrobiną cukru. Gdy owoce się rozpadną dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody łyżeczkę żelatyny. Zostawiamy owoce do wystudzenia. 
I zaczynamy przekładanie.Do obręczy cukierniczej wkładamy:
biszkopt - nasączamy go herbatą z odrobiną whisky i łyżeczką cukru
frużelina jabłkowo-gruszkowa
warstwa mascarpone wymieszanego z cynamonem (do smaku)odrobiną cukru, można też dodać inne przyprawy korzenne, jeśli lubicie 
biszkopt - nasączony 
tężejąca galaretka agrestowa
zostawiamy wszystko do zastygnięcia - najlepiej przez noc
potem już tylko uwalniamy tort z obręczy i jemy
 


Możecie użyć innych owoców, innych galaretek, można też zamiast jasnego dać biszkopt czekoladowy. Możliwości jest bardzo wiele:) 
No to do zabawy.

1 komentarz:

  1. (nogawkuchni.blogspot.com)niebo w gębie, super torcisko, na pewno smaczny, podziwiam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń