piątek, 19 października 2012

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ




Często jest tak, że najprostsze rzeczy smakują nam najbardziej. Taką zasadę wyznaje moja córka, która uwielbia ciasto drożdżowe z kruszonką. Żadne owoce, dżemy czy rodzynki nie wchodzą w grę - drożdżowe ciasto ze słodką kruszonką jest najlepsze na świecie.

Przepis jest bardzo prosty:  
500 dkg mąki pszennej
1 paczuszka suszonych drożdży
15 dkg cukru
10 dkg tłuszczu (masła lub margaryny)
300 ml ciepłego mleka
3 żółtka 
 
Kruszonka
5 dkg masła
5 dkg cukru
ok 8 dkg mąki
wszystkie składniki szybko zagnieść i gotowe.

Robota kuchennego należy uzbroić w mieszadło do ciast ciężkich. Do mąki wsypać drożdże, w mleku rozpuścić cukier i wlać do mąki, dodać żółtka i wszystko mieszać na najniższych obrotach. W tym czasie roztopić w garnuszku tłuszcz i jeszcze ciepły wlać do ciasta, wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i przestanie się przyklejać do ścianek miski i rąk (wszystkiego razem ok 15 min).
Wyjąć ciasto z miski podsypując trochę mąką, wsadzić do formy 20 na 30 cm i obsypać kruszonką.
Zostawić do wyrośnięcia na godzinę i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut aż będzie złociste. Teraz należy jedynie poczekać aż ostygnie ;-))


SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam podjadać kruszonkę z ciasta drożdżowego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie inaczej jest z moimi dzieciakami - im więcej kruszonki tym lepiej :-)

      Usuń
  2. PIERWSZY RAZ CIASTO Z KRUSZONKA MI NIE OPADLO-PYSZNE!!!POLECAM -DOBRY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń