Przepis jest bardzo prosty:
500 dkg mąki pszennej
1 paczuszka suszonych drożdży
15 dkg cukru
10 dkg tłuszczu (masła lub margaryny)
300 ml ciepłego mleka
3 żółtka
Kruszonka
5 dkg masła
5 dkg cukru
ok 8 dkg mąki
wszystkie składniki szybko zagnieść i gotowe.
Robota kuchennego należy uzbroić w mieszadło do ciast ciężkich. Do mąki wsypać drożdże, w mleku rozpuścić cukier i wlać do mąki, dodać żółtka i wszystko mieszać na najniższych obrotach. W tym czasie roztopić w garnuszku tłuszcz i jeszcze ciepły wlać do ciasta, wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i przestanie się przyklejać do ścianek miski i rąk (wszystkiego razem ok 15 min).
Wyjąć ciasto z miski podsypując trochę mąką, wsadzić do formy 20 na 30 cm i obsypać kruszonką.
Zostawić do wyrośnięcia na godzinę i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut aż będzie złociste. Teraz należy jedynie poczekać aż ostygnie ;-))
SMACZNEGO !
Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam podjadać kruszonkę z ciasta drożdżowego;)
OdpowiedzUsuńNie inaczej jest z moimi dzieciakami - im więcej kruszonki tym lepiej :-)
UsuńPIERWSZY RAZ CIASTO Z KRUSZONKA MI NIE OPADLO-PYSZNE!!!POLECAM -DOBRY PRZEPIS
OdpowiedzUsuńSuper!! Pozdrawiamy :-)
Usuń