Przedstawiam bardzo łatwy do zrobienia chleb. Ma pyszną chrupiącą skórkę, wilgotny miąższ i jest pełen pysznych ziarenek.
Do upieczenia tego chleba potrzebne nam będą:
0,5 kg mąki krupczatki
0,5 l ciepłej wody
paczka drożdży
łyżka cukru
łyżka soli
3łyżki ziaren słonecznika
3łyżki ziaren sezamu
3 łyżki otrębów owsianych - możecie dodać swoje ulubione ziarenka, np. dynię, czy co tam macie w domu.
forma keksówka 25cm
Mąkę mieszamy z ziarnami i solą
Do ciepłej wody ( nie gorącej, musi być lekko ciepła) wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy. Gdy na wodzie zacznie robić się pianka, wlewamy ją do mąki i dokładnie mieszamy. Ja robię to dużą łyżką, brudzenie miksera jest tu niepotrzebne. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie, jeszcze raz dokładnie mieszamy masę i przekładamy do wyłożonej papierem formy keksowej i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie wstawiamy chleb do pieca na 55 minut, 220 C.
Ja spryskuję jeszcze piekarnik wodą w czasie gdy wkładam chleb do pieca, dzięki temu skórka będzie lepsza.
przepis pochodzi z bloga Moje wypieki. - oczywiście po modyfikacjach, jak zwykle u mnie.
proste chlebki są wprost dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuńto do pracy, jedna chwilka i w domu pachnie chlebem
OdpowiedzUsuń