Tym razem, posiłkowałam się gotowcem. Kupiona w Marks&Spencer, galaretka malinowa z dodatkiem wanilii i wody różanej.*
Zrobiłam z niej mini deserki z dodatkiem kremu jeżynowego i malusieńkiej bezy. To bardzo elegancki, lekki deserek. Wyraźnie czuć w nim przyjemny aromat róży, wanilię trochę mniej. Doskonały pomysł na eleganckie przyjęcie, lub babski wieczór.
Potrzebne nam będą:
Malutkie szklaneczki, na zdjęciu duże kieliszki do wódki - 50ml
Przy tych proporcjach potrzeba ich 25sztuk
Butelka galaretki malinowej M&S
100g serka mascarpone
50 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
A wszystko to robi się tak:
Według przepisu na butelce galaretki, podgrzałam ją w garnuszku z dodatkiem słodkiego musującego wina (wino można zastąpić wodą), rozlałam do małych szklaneczek - kieliszków i odstawiłam do stężenia.
Krem jeżynowy:
Świeże lub mrożone jeżyny podgrzewamy w garnuszku z odrobina cukru. Gdy zmiękną przecieramy przez sito. Otrzymany mus jeżynowy mieszamy z serkiem mascarpone.
przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na wierzch zastygniętej galaretki. Jeśli będzie zbyt rzadki, schłodźcie go dobrze w lodówce, jeśli to nie pomoże, dodajcie więcej serka mascarpone.
Całość można ozdobić mała bezą.
* To nie jest reklama. Marks&Spencer nic nie wie o tym poście, a co gorsza pewnie nic nie wie o nas. A szkoda.
wygladaja cudnie :)
OdpowiedzUsuńkobiety, wbijacie mnie w kompleksy kulinarne, nigdy wam nie dorównam :)
OdpowiedzUsuńEwuniu, a twoje drożdżowe słodkie bułeczki czasem śnią mi się po nocach....
będę w Trójmieście to zobaczę czym mnie znowu M&S zaskoczy ;)
OdpowiedzUsuńExtra na "babskie" spotkania łasuchów:)
OdpowiedzUsuńNa babskie spotkanie jest idealny, lekki, nie tuczący, no i ma bardzo kobiecy smak, polecam.
Usuń