czwartek, 24 maja 2012

TORT BEZOWO-BISZKOPTOWY Z TRUSKAWKAMI


Tort bezowy z truskawkami, został zamówiony przez przyjaciół dla pewnej miłej jubilatki.
Dostałyśmy zupełnie wolną rękę. Wiedziałyśmy tylko, że impreza jest zdecydowanie dla dorosłych. 
Postanowiłyśmy przygotować biały tort bezowo - biszkoptowy, przekładany kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem skórki i soku z limonki. Na wierzchu ułożyłyśmy truskawki (już krajowe) zanurzone w białej czekoladzie.
Tort miał entuzjastyczne przyjęcie, dlatego postanowiłyśmy przygotować go również na sobotni festiwal - więcej informacji o festiwalu - tutaj




Przepis na krem limonkowy:

składniki:
4 żółtka
500g serka mascarpone
200g-kostka masła 
1/3 szklanki cukru
limonka

Żółtka ukręcić z cukrem na jasną, puszysta masę,ciągle mieszając dodać mascarpone, dokładnie wmieszać, następnie (ciągle mieszając), stopniowo dodawać miękkie masło. Kiedy wszystko dokładnie się połączy, dodać sok i skórkę startą z limonki.
Jeśli krem będzie zbyt rzadki, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Przekładać kremem kolejno warstwy nasączonego biszkoptu - czym nasączyć biszkopt, znajdziecie -tutaj
i blatów bezowych. Zostawić trochę kremu, żeby posmarować wierzch tortu - do "zakotwiczenia" truskawek
 
 




4 komentarze:

  1. Bardzo dziękujemy za słowa uznania, przed Festiwalem byłyśmy - upieczone,
    ale wracamy na łącza ;-D

    OdpowiedzUsuń