Tort bezowy z truskawkami, został zamówiony przez przyjaciół dla pewnej miłej jubilatki.
Dostałyśmy zupełnie wolną rękę. Wiedziałyśmy tylko, że impreza jest zdecydowanie dla dorosłych.
Postanowiłyśmy przygotować biały tort bezowo - biszkoptowy, przekładany kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem skórki i soku z limonki. Na wierzchu ułożyłyśmy truskawki (już krajowe) zanurzone w białej czekoladzie.
Tort miał entuzjastyczne przyjęcie, dlatego postanowiłyśmy przygotować go również na sobotni festiwal - więcej informacji o festiwalu - tutaj
Tort miał entuzjastyczne przyjęcie, dlatego postanowiłyśmy przygotować go również na sobotni festiwal - więcej informacji o festiwalu - tutaj
Przepis na krem limonkowy:
składniki:
4 żółtka
500g serka mascarpone
200g-kostka masła
1/3 szklanki cukru
limonka
Żółtka ukręcić z cukrem na jasną, puszysta masę,ciągle mieszając dodać mascarpone, dokładnie wmieszać, następnie (ciągle mieszając), stopniowo dodawać miękkie masło. Kiedy wszystko dokładnie się połączy, dodać sok i skórkę startą z limonki.
Jeśli krem będzie zbyt rzadki, schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Przekładać kremem kolejno warstwy nasączonego biszkoptu - czym nasączyć biszkopt, znajdziecie -tutaj
i blatów bezowych. Zostawić trochę kremu, żeby posmarować wierzch tortu - do "zakotwiczenia" truskawek
Niesamowity!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńPIĘKNY TORT!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za słowa uznania, przed Festiwalem byłyśmy - upieczone,
OdpowiedzUsuńale wracamy na łącza ;-D
czy jeśli zrobię tort dzień wcześniej to czy bezy nie zmiękną ?
OdpowiedzUsuń