wtorek, 3 kwietnia 2012

WIELKANOCNE SŁODKIE DEKORACJE


Z OKAZJI ZBLIŻAJĄCYCH SIĘ ŚWIAT WIELKIEJ NOCY ŻYCZYMY WSZYSTKIM SPOKOJNYCH, RODZINNYCH CHWIL.

 Niech na Waszych stołach nie zabraknie  pysznych, tradycyjnych, polskich potraw i oczywiście słodkich wypieków.

 W prezencie dla Was mamy wspaniałe lukrowane kruche ciasteczka, ozdobione wycinankami z masy cukrowej i kolorową posypką.





4 komentarze:

  1. Chętnie poznam przepis na takie śliczne łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łasuchu, przepis na kruche ciasto znajdziesz w poście "Mazurek Kajmakowy krok po kroku" - do ciasteczek ciasto zagniatamy trochę dłużej, bo im dłużej będziemy je zagniatać, tym będzie twardsze po upieczeniu i ciasteczka nie będą się łamać. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, jeśli chcemy zrobić z nich lizaczki - muszą być na tyle grube, żebyśmy mogli zainstalować patyczek. Pieczemy ok 12 min w 190 stopniach - trzeba pilnować, bo łatwo przypalić. Po ostygnięciu lukrujemy. Tu mamy lukier z białek: 1 białko i ok 1 szklanka cukru pudru. Białko ubijamy na sztywno i miksując dalej, dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze ok 5 min. Lukier jest gęsty i lśniący a wysychając twardnieje. Można dodać różne barwniki i oczywiście ozdoby. Dekoracje najlepiej przyklejać kiedy lukier jest jeszcze plastyczny, bo jak wyschnie jest naprawdę twardy. Życzymy udanych wypieków i pysznej zabawy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuje za życzenia i pięknie kolorowe kruche ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy artykuł, dzięki za informacje :)

    OdpowiedzUsuń