środa, 16 grudnia 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z ROZMARYNEM


Dziś kruche świąteczne ciasteczka trochę inaczej. 
Są alternatywą dla pierniczków. 

Ciasto kruche: 
30 dkg mąki tortowej, lub krupczatki 
+ mąka do podsypywania stolnicy
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru, 
3 żółtka, 
dwie łyżki drobno posiekanych 
świeżych listków rozmarynu 

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Gotowe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc. 
Jeśli nie macie tyle czasu to chociaż przez godzinę. 
Potem ciasto wałkujemy na podsypanej maką stolnicy,
 wykrawamy ciasteczka i pieczemy w temp. 180C około 10 minut. Aż będą złote.
Ciasteczka są aromatyczne i trochę inne w smaku niż tradycyjne.
Kto lubi i mu się chce, może je polukrować:)

Do dzieła.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz