środa, 27 maja 2015

PLEŚNIAK PYSZNE CIASTO


Pyszne i proste ciasto z przepisu Siostry Anastazji podbiło serca
wszystkich domowników oraz każdego, komu udało się załapać na kawałeczek.


 Pleśniak składa się z ciasta kruchego; klasycznego i czekoladowego, dżemu (marmolady,
powideł lub co kto lubi) oraz piany z białek zapieczonej w wilgotną bezę - jednym słowem:
pychota!



Na ciasto potrzebne są:
3 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 żółtek
z tych składników zagniatamy szybko ciasto, 
do 1/3 jego części dodajemy 1 łyżkę kakao i zagniatamy.
 Na pianę potrzebujemy:
5 białek
2 szklanki cukru
białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier.
 Potrzebny będzie również słoik dżemu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę jasnego
ciasta, smarujemy ją powidłami lub dżemem (u mnie czarna
porzeczka), na dżem wykładamy ciasto kakaowe a na nie pianę z białek.
Na białka kruszymy resztę jasnego ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.

Jest naprawdę pyszne!


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz