środa, 18 grudnia 2013

TORT ZIMOWY

Idą Święta wielkimi krokami, śniegu brak a temperatury zapowiadają poważnie dodatnie.
Zupełnie się tym nie martwimy, bo święta to zapach pierniczków i pomarańczy, czekolady i orzechów,  jeszcze miód i cynamon... ach już nie mogę się doczekać.
W tym roku proponujemy pyszny tort zimowy, który łączy w sobie świąteczne smaki. 
Kawałek takiego tortu z gorącą kawą lub herbatą
wprawi każdego w świąteczny nastrój - niezależnie od pogody :)



Na biszkopt potrzebujemy:
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka kakao
1 łyżka przyprawy do pierników 
(lub po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, kurkumy)
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę i przyprawy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 blaty.

Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy:
150 ml mocnej, słodkiej herbaty z 50 ml likieru cointreau




Na krem potrzebujemy:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki startego cynamonu.
Dodatkowo powidła śliwkowe.
Mascarpone ucieramy z miodem, dodajemy śmietankę i ubijamy na gęsty krem. Na koniec ubijania dodajemy cynamon.

Blaty biszkoptu nasączamy kolejno ponczem herbaciano-pomarańczowym, smarujemy 
powidłami śliwkowymi oraz częścią kremu cynamonowego. Cały torcik smarujemy z wierzchu resztą kremu i obsypujemy tartą czekoladą i orzechami. 
Tort zimowy musi chłodzić się w lodówce przynajmniej przez noc, a najsmaczniejszy 
jest po 24 godzinach, kiedy wszystkie smaki się połączą w pyszną całość :)


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, musiał być pyszny!
    Ja za śniegiem jednak tęsknię (choć mój C. się cieszy, bo ciągle mamy letnie opony...)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, smakowity był :) a śniegiem może jeszcze sypnie ;)

      Usuń
  2. Na jaką średnicę tortu są podane ilości składników? Chcę upiec tort o średnicy 26cm i wydaje mi się, że troszkę za mało tych składników, żeby torcik wyszedł wysoki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 26 cm trzeba podwoić ilość produktów, a jak wyrośnie odpowiednio wysoki to proponuję podzielić ciasto na 4 blaty - pięknie wygląda i przyjemniej się konsumuje :-) Pozdrawiam

      Usuń