Przepyszne i bardzo atrakcyjne ciasto, którego zapach pobudza apetyt nawet
po bardzo obfitym obiedzie.
Kiedy postawicie to ciasto na stole - jeszcze ciepłe i pachnące - nie będzie nikogo, kto nie
zechce "skubnąć" choć okruszka :-D
Dodajemy resztę cukru, mleka, dwa całe jajka, sól i roztopione masło. Zagniatamy (mikserem lub ręcznie) elastyczne ciasto i zostawiamy w misce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Kiedy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na prostokąt (ok 50 na 60 cm), smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
Prostokąt kroimy w pasy, wzdłuż dłuższego boku - 5 sztuk. Układamy pasy jeden na drugim i kroimy na 5 części. Następnie układamy "na sztorc" w prostokątnej foremce, smarujemy resztą masła i posypujemy cukrem i cynamonem.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez jakieś 45 minut.
Ja zakochałam się w tym cieście i przygotowuję je przed przyjściem gości i przygotowane w foremce trzymam w lodówce (nawet 3
godziny). Kiedy nadchodzi czas, wstawiam ciasto do piekarnika i po chwili roznosi się zapach i wszyscy niecierpliwie czekają, aż ciasto przestygnie na tyle, aby można je było odrywać i pochłaniać ;-D
Ciasto znika błyskawicznie - jest przepyszne!
po bardzo obfitym obiedzie.
Kiedy postawicie to ciasto na stole - jeszcze ciepłe i pachnące - nie będzie nikogo, kto nie
zechce "skubnąć" choć okruszka :-D
Aby zrobić to pyszne ciasto potrzebne są:
40 dkg mąki
2 dkg drożdży
150 ml mleka
5 dkg masła
5 dkg cukru
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
7 dkg masła
3 dkg brązowego cukru
mielony cynamon
Przygotowujemy ciasto drożdżowe; mąkę wsypujemy do miski, we wgłębieniu robimy rozczyn; kruszymy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy połową mleka. Oprószamy odrobiną mąki i zostawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy resztę cukru, mleka, dwa całe jajka, sól i roztopione masło. Zagniatamy (mikserem lub ręcznie) elastyczne ciasto i zostawiamy w misce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Kiedy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na prostokąt (ok 50 na 60 cm), smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
Prostokąt kroimy w pasy, wzdłuż dłuższego boku - 5 sztuk. Układamy pasy jeden na drugim i kroimy na 5 części. Następnie układamy "na sztorc" w prostokątnej foremce, smarujemy resztą masła i posypujemy cukrem i cynamonem.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez jakieś 45 minut.
Ja zakochałam się w tym cieście i przygotowuję je przed przyjściem gości i przygotowane w foremce trzymam w lodówce (nawet 3
godziny). Kiedy nadchodzi czas, wstawiam ciasto do piekarnika i po chwili roznosi się zapach i wszyscy niecierpliwie czekają, aż ciasto przestygnie na tyle, aby można je było odrywać i pochłaniać ;-D
Ciasto znika błyskawicznie - jest przepyszne!
Kocham wszystko co cynamonowe;)
OdpowiedzUsuńTo pokochasz to ciasto :)
UsuńUwielbiam takie ciasta i muszę się w końcu zebrać i zrobić. !
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto, pyszności :)
Usuńrobię je co tydzień..znika jeszcze ciepłe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam z ciepłym mlekiem<3
OdpowiedzUsuńObawiam się, że mogłabym je tak skubać do ostatniego okruszka...musi być obłędnie smaczne :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłem tylko wytrawną wersję, ale taka cynamonowa musi być równie pyszna.
OdpowiedzUsuńNo i kolejne dwie blachy poszły... dość, rodzina idzie na odwyk ;-)
OdpowiedzUsuń